Sol skader & føflekker

08/09/2012 by admin

Anslagsvis 10 prosent av amerikanerne har minst én atypisk mole, sier den amerikanske Osteopathic College of Dermatology. Disse føflekker er større enn vanlig føflekker, varierer i farge og uregelmessig kantlinjer. Selv om ikke alle atypisk føflekker bli ondartet, betraktet de forstadier til kreft. Minimere soling reduserer sannsynligheten for å utvikle disse føflekker.

Betydning

Sol skader utløser utviklingen av føflekker. Selv om et visst antall føflekker er til stede ved fødselen og utvikle seg i barndommen og tidlig voksen, er føflekker som utvikler etter 30 år vanligvis resultatet av soleksponering. Føflekker som utvikler etter 50 bør være overvåket nøye og rapporteres til helsepersonell.

Typer

Føflekker som utvikler som følge av soleksponering kan vanligvis eller atypisk. En typisk føflekk er en konsekvent farge gjennom, vanligvis brown, tan eller kjøtt-farget. Normal mole er klar, veldefinerte kanter, er mindre enn 1/4 tomme i diameter og runde eller ovale. Det er flat eller hvelvet. Atypisk føflekker har ujevn grenser, er flere forskjellige farger, større enn 1/4 tommers diameter har en ujevn overflate eller uskarp eller ujevn kantlinjer. En føflekk som er raskt voksende, skjellete, har crusty vekst, klør eller utfallende sider er atypiske, som er noen sår spot på huden som ikke leges.

Tidsramme

Føflekker, fregner og fødselsmerker utvikler i barndom og tidlig i voksen årene er genetisk forhåndsbestemt. Om disse merkene ikke har økt risiko for å utvikle til hudkreft, øker har mange av dem risikoen for å utvikle hudkreft, ifølge FamilyDoctor.org. Føflekker som utvikler etter 30 år er vanligvis et resultat av soleksponering og burde være sett nøye etter tegn på kreft. Nye føflekker etter 30 år og endringer i utseendet på eksisterende føflekker kan være tidlige tegn på hudkreft og garanterer en tur til legen din.

Identifikasjon

Bruk A, B, C, D, E-metoden for å bestemme om din føflekker bør undersøkes nærmere av lege. Normalt føflekker er symmetriske, så se etter asymmetri. Normalt føflekker har et klart definert grensen, så se etter føflekker med ujevne eller falmet grensen. Normalt føflekker er en farge, så se etter føflekker som endrer farger over overflaten. Normalt føflekker er mindre enn 1/4 tommers, så måle føflekker å avgjøre deres diameter. En vanlig føflekk er glatt eller forhøyet, men hvis det er opphøyet, overflaten skaper en kuppel. Atypisk føflekker har en ujevn, humpete overflate, eller en del av overflaten er glatt, mens del er opphøyet.

Forebygging

Den mest effektive måten å forhindre solskader er å unngå solen så mye som mulig, særlig mellom klokken 10 am og 2 pm, når solens stråler er den sterkeste. Bruke solkrem før du forlater huset, selv på overskyete dager. Denne omsorg reduserer solskader og utvikling av føflekker, fregner og alder flekker forbundet med soleksponering, samt sannsynligheten for å utvikle hudkreft.Related Articles