Hva er tegn og symptomer på blokkerte eggledere?

November 30

Hva er tegn og symptomer på blokkerte eggledere?


Millioner av kvinner lider av blokkerte eggledere, og tilstanden er en av de vanligste årsakene til infertilitet. Egglederne kan blokkeres på grunn av arrdannelse forårsaket av skade eller infeksjon, men den underliggende årsaken til tilstanden er noen ganger kjent. Selv om vanlig, blokkerte eggledere er sjelden en grunn til alvorlig bekymring. Fordi blokkerte eggledere er ofte asymptomatiske eller bare til stede med svært milde symptomer, tilstanden er underdiagnostisert, men det er en ledende årsak til infertilitet.

Ufruktbarhet forårsaket av en blokkert egglederen

Kvinner som ikke prøver å bli gravid kan være helt uvitende om sine blokkerte eggledere, siden ufruktbarhet er ofte det eneste symptomet. Siden en blokkering i egglederne kan hindre sperm og egg fra å reise fritt, kan de være i stand til å bli med og lage en zygote.

Kvinner med en innesluttet egglederen kan ha problemer med å bli gravid, men hvis den andre røret er fullt funksjonell, kan pasienten aldri oppleve merkbar infertilitet. Imidlertid kan kvinner med to berørte eggledere synes det er nesten umulig å bli gravid uten behandling eller in vitro fertilisering.

Mild bekkensmerter forårsaket av en blokkert egglederen

På grunn av trykket som arrvev steder på området rundt en eggleder, noen kvinner oppleve mild og konstant abdominal smerte som et resultat av en blokkert egglederen. Selv om symptomene er relativt uvanlig, det presenterer vanligvis med mild, konstant, gnagende smerter i nedre del av magen, muligens på bare én side.

Abdominal smerte kan også være forårsaket av ikke-relaterte tilstander, og det er ikke alltid (eller til og med ofte) forbundet med blokkerte eggledere. Likevel, kan tilstanden bli betraktet som en mulighet for kvinner som opplever konstant abdominal smerte sammen med ufruktbarhet eller andre symptomer på en blokkerte rør.

Alvorlig bekkensmerter forårsaket av en blokkert egglederen

Svært sjelden, kan kvinner med blokkerte eggledere føler intermitterende episoder av alvorlig, tilbakevendende smerter, som noen ganger oppstår på bare én side av nedre del av magen. Dette skarp smerte oppstår noen ganger bare under menstruasjon eller eggløsning, på grunn av effekten av hormonelle endringer og økt blodstrøm til reproduktive organer.

Tilbakevendende kan sterke smerter være forårsaket av mange andre faktorer og forhold, slik som menstruasjonskramper, endometriose, gastrointestinale forstyrrelser og bekken. Siden alvorlig smerte er bare sjelden forårsaket av blokkerte eggledere, bør andre mulige årsaker vurderes.

Risikofaktorer for en Blokkert egglederen

Kvinner med visse risikofaktorer er spesielt utsatt for å få blokkerte eggledere, og en medisinsk historie som inkluderer relaterte tilstander kan tyde på at pasienten er sannsynlig å oppleve blokkerte eggledere. Den vanligste årsaken til blokkerte eggledere er arrdannelse fra en tidligere bekkeninfeksjon. Kvinner som har hatt klamydia eller gonoré står i fare for å ha blokkert egglederne.

I tillegg kan skader forårsaket av tidligere ektopisk svangerskap føre til arrdannelse og tilstopping av egglederne. Andre tilstander, slik som kreft, endometriose eller kirurgi kan også bidra til blokkering av egglederne.

Asymptomatiske blokkerte eggledere

Overraskende mange kvinner med blokkerte eggledere aldri oppleve noen merkbare symptomer. Siden smerte fra tilstanden er sjelden, og ikke alle kvinner merker eller erfaring infertilitet, er det ikke uvanlig for kvinner med blokkerte rør for å gå flere år uten å vite om deres forhold. Det er mulig at millioner av kvinner faktisk har blokkert egglederne som er udiagnostisert.

Bare gjennom en rekke medisinske tester kan en lege eller sykepleier-jordmor nøyaktig bestemme hvorvidt en pasient har en blokkert egglederen. Behandlingstilbud er variabel, og det er vanligvis ikke nødvendig å søke behandling med mindre tilstanden gir uønsket infertilitet. Kvinner som mistenker at de har blokkert egglederne bør søke råd fra en kvalifisert medisinsk faglig for å få en omfattende og detaljert diagnose.