Slik leser diagnostiske tester

August 13

Slik leser diagnostiske tester


I et medisinsk miljø, diagnostiske tester identifisere tilstander og sykdommer, for eksempel nyresvikt eller graviditet, og kan også brukes til å overvåke sine progresjon. Tolkning av et testresultat omfatter kunnskap for testen og sykdommen eller tilstanden, og vurdering av resultatet av andre prøver og undersøkelser.

Normale testresultater er etablert gjennom testing av en normal populasjon av individer. For eksempel er tester av en person med mistenkt nyresvikt, sammenlignet med prøver fra normal populasjon.

Bruksanvisning

En forståelse av hvilke typer og forventede resultatene av en bestemt diagnostisk test. Noen testene gir et positivt eller negativt resultat, for eksempel en graviditetstest.

Andre tester rapporterer et nummer ut av en sammenhengende rekke mulige tall. Blodnivåer av kreatinin, for eksempel, blir målt som en test for nyresvikt, men er ikke rapportert som positiv eller negativ, men som et tall som kan sammenlignes med en rekkevidde.

2 Skaff diagnostiske testresultater, og omfanget av resultater som mulig. Sammenligne diagnostiske testresultater med normale testresultater eller områder. Alder, kjønn og andre forskjeller også påvirke normale områder og bør vurderes.

En test for graviditet, for eksempel, viser et positivt eller negativt resultat. Hvis testen er positiv, er pasienten mest sannsynlig gravid; hvis negative, er at pasienten sannsynligvis ikke er gravid.

Andre tester, for eksempel blod kreatinin, endre med alvorlighetsgraden eller progresjon av sykdommen. For eksempel, kreatinin i blodet øker vanligvis med forverring nyresykdom. En pasient med mild nyresykdom og en noe økt serumkreatinin nivå kan på et senere tidspunkt har forverret nyresvikt, og en høyere blod kreatinin nivå.

3 Hvis en laboratorietest er gjort, sammenligne resultatene med normale spenner fra det spesifikke laboratoriet brukes. Normale områder for sammenligning, kan variere for forskjellige laboratorier og noen ganger til og med innenfor samme laboratorium over tid.

4 Bestem betydningen av resultatet i sammenheng med andre kliniske tester. En tilstand som graviditet kan i utgangspunktet bli diagnostisert på basis av en testresultatet.

Andre tilfeller, for eksempel nyresvikt, må vurderes i en bredere sammenheng med andre tester. En pasient med et høyt blod kreatinin nivå, for eksempel, bør ha andre tester gjort for eksempel en urinanalyse for å fastslå om nyresvikt faktisk har skjedd, og dens alvorlighetsgrad.

5 Vurdere muligheten for feil i tolkning av tester og resultater. Statistiske data må ofte vurderes ved tolkning diagnostiske tester.

For eksempel, hvis tolke en graviditetstest, vurdere muligheten for at en test kan gi et falskt positivt resultat, i hvilken en person som ikke er gravid har en positiv test. Sjansen for et falskt negativt resultat, i hvilken en gravid person har en negativ test, må også tas i betraktning.

6 Bestem behovet for ytterligere tester eller gjentatte tester. For eksempel kan et positivt resultat på en screening test med et lavt antall falske negativer etterfølges av en andre test som gir få falske positiver. Ved å gjøre flere tester, kan en kliniker være mer sikker på en diagnose.

Hint

  • Unnlatelse av å tolke noen diagnostiske tester kan føre til personskade eller død.