Hva er Molybden i mat?

June 30

Hva er Molybden i mat?


Molybden er et viktig mineral nødvendig av kroppen i meget små mengder. Mens ofte oversett, er dette mineral som finnes i spormengder i mange dagligdagse matvarer. Faktisk er molybden funnet i et så bredt utvalg av matvarer som folk flest ikke trenger å gjøre noen kosttilskudd endringer for å oppnå den anbefalte doseringen.

Betydning

Molybden er en viktig komponent av flere nødvendige enzymer i menneskekroppen. Det er involvert i dannelsen av urinsyre og hjelper kroppen for å utnytte jern. Det hjelpemidler i nedbryting av svovelholdige aminosyrer. Den bidrar også til å regulere metabolismen av kobber, magnesium og kalsium. Molybden lagres hovedsakelig i leveren, binyrer og nyrer, men er funnet i varierende konsentrasjoner i vev i hele kroppen. Den totale mengden av molybden som er lagret i det menneskelige legeme er omtrent 9 mg.

mat Kilder

De fleste planter som vokser over bakken er gode kilder til molybden. De rikeste kildene er belgfrukter, inkludert bønner, erter, linser og soyabønner. Nøtter, bladrike grønnsaker og korn som havre, hvete og ris og også inneholde rikelig mengder av mineralet. Mengden av molybden i planter vil variere avhengig av innholdet av mineraler i jordsmonnet hvori det dyrkes. Animal kilder til molybden inkluderer lever, egg og melk.

Mangel

Den amerikanske anbefalt daglig inntak av molybden for voksne er 45 mcg per dag. Molybden mangel er sjelden hos mennesker som spiser et balansert kosthold. Mangel er vanligvis bare ses hos pasienter med intravenøs mating eller i forbindelse med en rekke genetiske sykdommer som hindrer absorpsjon av mineralet. Symptomer på mangel omfatter anemi, rask hjerterytme, tretthet, svimmelhet og sulfitt følsomhet.

Teorier / Spekulasjoner

Noen forskere mener at molybden i mat kan beskytte mot visse former for kreft. I september 1995 utgaven av Archives of Environmental Health, en studie av Dr. Hiroto Nakadaira fant at dødeligheten fra spiserøret og endetarmskreft var høyest i områder hvor konsentrasjoner av molybden jord er lav. Man antar at molybden i jord holder plantene fra fremstilling av forbindelser kalt nitrosaminer, et kjent karsinogen. Videre forskning er nødvendig for å avgjøre om en diett høy i molybden spiller en rolle i kreftforebygging.

Advarsel

Toksisitet av molybden er forholdsvis lav. Doser over 10 mg per dag kan føre til gikt-lignende symptomer som hevelse i ledd, på grunn av økt urinsyre produksjon. Det kan også hindre kroppens evne til å absorbere kobber. Det er vanskelig å nå skadelige molybden nivåer gjennom kosten alene. De fleste tilfeller av forgiftning skyldes overdrevent inntak av molybden kosttilskudd. Folk som spiser mye belgfrukter og korn kan være lurt å unngå kosttilskudd og multivitaminer som inneholder molybden.