Årsaker til en kortvoksthet

October 9

Årsaker til en kortvoksthet


Begrepet kortvoksthet er ofte brukt for å beskrive barn og ungdom som er vesentlig kortere enn andre barn på samme alder. Et barn av kortvoksthet er i femte persentilen eller mindre i høyde, eller to standardavvik under gjennomsnittshøyden av barn på hans alder. Det finnes en rekke grunner til et barn kan beskrives som å ha en kort vekst, noe mer alvorlig enn andre.

Familie historie

Kortvoksthet i et barn er ikke nødvendigvis et resultat av et problem hvis barnets foreldre er også kort. Kortvoksthet kan være arvelig. Hvis et barn er på mindre enn 5. persentil for høyde, men ser ut til å ha en jevn vekst, og hun har veldig korte foreldre, er det sannsynlig at hun har en genetisk predisposisjon til å være kortere enn gjennomsnittet.

Problemer under mors graviditet

Erfaringene en baby har i mors liv kan påvirke sin veksttakt etter fødselen. Hvis en mor er diagnostisert med intrauterin vekstrestriksjon, er hennes baby ikke får oksygen og næring den er ment å få fra morkaken. Denne tilstanden kan føre til et barn å være kortere enn normalt etter fødselen. Infeksjon av en baby mens inne i livmoren kan også resultere i et barn med kortvoksthet.

Constitutional Vekst Delay

Et barn med en konstitusjonell vekst forsinkelse vil vokse normalt til rundt hennes første bursdag. Etter et år, bremser vekst og barnet vil synes å være kort for hennes alder. Puberteten er ofte forsinket i et barn opplever en konstitusjonell vekst forsinkelse og hun vil nå sitt maksimum vekst senere enn den gjennomsnittlige alderen barnet vanligvis slutter å vokse. Constitutional vekstforsinkelse ikke generelt føre til langvarige kortvoksthet.

Bone Problemer

Et barns vekstpotensial kan verifiseres av en X-ray av hånden og håndleddet. Dersom et barns ben vise de fortsatt har tid og plass til å vokse, kan kortvoksthet ikke være noe å bekymre seg for. Et barn kan vises mindre bare fordi hennes bein alder er mindre enn hennes virkelige alder på den tiden. Visse problemer med bein kan føre til veksthemming i i bein. Disse forholdene omfatter rakitt som fører til svake og myke bein, eller en genetisk tilstand som kalles achondroplasia.

helse~~POS=TRUNC

En rekke helsemessige forhold kan påvirke vekst og føre til kortvoksthet. Et barn med hjerte, nyre, eller inflammatorisk tarmsykdom kan ikke nå sitt fulle vekstpotensial. Andre tilstander som kan hindre vekst omfatter, men er ikke begrenset til, astma, cøliaki, en skjoldbrusk, sigdcelleanemi, juvenil artritt og diabetes. Genetiske forhold som Down syndrom og Turner syndrom kan også føre til kortvoksthet.

Veksthormonmangel

Et barn med veksthormonmangel kan vokse normalt før de er to eller tre år, hvoretter veksten avtar betydelig eller nesten stopper opp. Et barn med veksthormonmangel vil være mye kortere enn hennes jevnaldrende og kan ha et ansikt som ser yngre ut enn sin alder. Dersom det er bestemt kortvoksthet er forårsaket av denne tilstanden et barn kan gis veksthormon injeksjoner for å øke veksthastigheten.

Underernæring ernæring~~POS=HEADCOMP

For å vokse og trives et barns kropp trenger tilstrekkelige mengder næringsstoffer. I noen tilfeller et barns langsom vekst eller utseende av å være mindre enn andre barn på hans alder er fordi han ikke får nok av riktig mat å spise og er underernært.