Foods høy i vitamin A & C

April 22

Vitaminene A og C spill bidra til å fremme og opprettholde generelle helse, og de også bidra til å forhindre flere sykdommer og tilstander.

Rolle av vitamin A

Vitamin A er nyttig for å forebygge og behandle en rekke tilstander, blant annet akne, psoriasis, magesår, thyroid sykdom, virale infeksjoner og irritabel tarmsyndrom (IBS). Det er også viktig for å fremme øyehelse.

Hvor Vitamin A er funnet

Vitamin A er funnet i kalv lever, egg og kumelk. Det er også naturlig tilstede i planteføde gjennom karotenoider, som er provitamin A-forbindelser. Noen eksempler er beta-karoten, alfa-karoten, gamma-karoten, lykopen og lutein. De er til stede i spinat, grønnkål, gulrøtter, grønne blader, søtpoteter, cantaloupes, tomater, asparges og brokkoli.

Rolle av vitamin C

Vitamin C, eller askorbinsyre, er instrumental i å syntetisere kollagen, som utgjør blodårene, bein og sener. Det er også nyttig i healing vev, forebygge visse sykdommer og tilstander, og er en viktig antioksidant.

Hvor Vitamin C er funnet

Vitamin C er rikelig i sitrusfrukter, vannmelon, grønn paprika, jordbær, grønne greener, blomkål og kiwi.

Advarsel

Mangler ved vitamin A og C er avslørt i flere symptomer eller alvorlige sykdommer og tilstander. En mangel på vitamin A kan føre til synsproblemer eller tørre øyne, tørr hud, tørt hår og enda et svekket immunsystem. En mangel på vitamin C kan være årsaken til lett blåmerker hud, irritabilitet, depresjon, infeksjoner, blødende tannkjøtt, slow-healing vev og muskeltretthet.