Hva er et åpent sår?

December 13

Sår er klassifisert i to generelle typer: åpent og lukket. Et åpent sår betyr at huden er ødelagt og vev er eksponert. I en lukket sår, huden forblir lukket, for eksempel i et blåmerke eller hematom. Åpne sår som er mest utsatt for smitte fra patogener alle rundt oss, og bør bli tatt vare på også.

innsnitt

Et snitt sår er laget med et skarpt instrument, slik som en skalpell. Kantene av såret er kuttet rent og er glatt. En kirurgisk innsnitt er et eksempel på et innsnitt sår.

Punktering

En punktering sår er laget av en skarp, spiss gjenstand og går dypt inn i vevet. Såret kanter kan være glatt eller ru, avhengig av hvordan punktering ble gjort. Et dyr bite er en punktering sår

sårskader

En sårskader er en dyp, fillete, rive såret. Kanter er ru og ujevne, og dybden av såret ikke er ensartet. Cutting hånden på knust glass skaper en rift.

slite~~POS=TRUNC

En slitasje er en skrape eller ripe der kun det øverste laget av huden er fjernet. "Road Rash" er en type slitasje.

Åpent sår Care

Rengjør alltid den skadde området. Bruk 70 prosent isoprophyl alkohol. Skyll den skadde området med rent vann for å fjerne bakterier. Dekk den med en aktuell antibiotika salve og en bandasje. Hvis rødhet, smerte og hevelse forekomme, og spesielt hvis det er feber, se en medisinsk faglig fordi disse er tegn på infeksjon.