Livmor ablasjon som en Prevensjon Method

September 13

Endometrial ablasjon er et innkjøp som ødelegger eller fjerner livmorslimhinnen, som er slimhinnen i livmoren. Denne fremgangsmåten kan utføres ved en rekke metoder, men resultatet av alt er å redusere menstruasjonsblødning. Endometrisk ablasjon påvirker fruktbarheten fordi det gjør livmoren et fiendtlig miljø for et foster, men det bør ikke brukes som et prevensjonsmetode.

prosedyrer

Endometrial ablasjon er ofte gjort ved hjelp av en resectoscope. En resectoscope er en type hysteroscope (et lite teleskop som kan passe gjennom cervix) med en liten wire loop på slutten. Denne sløyfe sender en høyfrekvent elektrisk strøm som kan kutte og koagulere vev.

Endometrial ablasjon kan også gjøres ved hjelp av en ny metode som kalles ballong ablasjon. Denne fremgangsmåten setter en ballong inn i livmoren, og det er fylt med varmt vann. Ballongen inneholder metallelektroder på utsiden, og når den aktiveres den elektriske strømmen flyter, ødelegge den endometrievev.

Bruk

Endometrial ablasjon brukes til å behandle menoragi, som er overdreven menstruasjonsblødning. Når Slimhinnen er ødelagt, er det ingenting for kroppen å eliminere hver måned. De fleste pasienter vise en signifikant reduksjon i menstruasjonsblødning med 50 prosent opplever en mangel på noen blødning.

Selv om menstruasjonen er redusert eller eliminert, betyr ikke dette at kroppen er helt ufruktbar. Kun pasienter som er ferdig med barnefødsler bør vurdere denne prosedyren.

risiko

For noen pasienter, er endometrial ablasjon et levedyktig alternativ til mer invasive og risikofylte prosedyrer som for eksempel en hysterektomi. Endometrial ablasjon er en poliklinisk prosedyre og de fleste kvinner er tilbake til sin normale aktivitetsnivå i løpet av to dager. Prosedyren kan føre til at noen livmor kramper og ubehag samt kvalme følge prosedyren, men disse bivirkningene vil løse på en dag eller to.
Den største risikoen forbundet med endometrial ablasjon er livmor perforering, som er et hull i livmorveggen. Selv om sjeldne, er dette potensielt farlig.

langsiktig

Fordi endometrial ablasjon ødelegger både basal (underliggende) lag og funksjonelle lag (laget som er utgytt under menstruasjon) av endometriet, er det brukt som en langsiktig behandling for overdreven menstruasjonsblødning. Men over tid, noen pasienter oppleve en avkastning på menstruasjonsblødning, noe som indikerer enten en ufullstendig fjerning av vev eller en gjenvekst av endometrievev.

fruktbarhet

Det er mange faktorer som påvirker en kvinnes fruktbarhet. Tilstanden hennes egg, strukturen i egglederne, miljøet i livmoren, og hennes hormonbalanse er alle viktige for å bli gravid og bære en baby til termin. Avbrudd i noen av disse kan føre til ufruktbarhet. Selv endometrial ablasjon endrer miljøet i livmoren, er teknikken anbefales ikke for bruk som prevensjon. Sjansen for ufullstendig ablasjon og gjenvekst av vev gjør det for usikkert å gi effektiv prevensjon.