Hvorfor Røyking påvirker VO2?

November 12

om VO2

VO2, eller VO2 max, er den maksimale mengden oksygen som kroppen kan bruke i ett minutt. Det er flere faktorer som påvirker VO2 max, inkludert muskelmasse, blod oksygen nivå, lungekapasitet og generell kondisjon. Et anfall person med mer muskelmasse vil få tilgang til mer oksygen per minutt enn noen med mindre masse. På samme tid, kan en person med nedsatt lungefunksjon tar i mindre oksygen, slik at mindre oksygen er tilgjengelig, for derved å senke den maksimale mengden av oksygen som kroppen kan bruke per minutt. Når det gjelder røyking, er det tre viktige faktorer som påvirker VO2 max: karbonmonoksid, lungefunksjon og blodsirkulasjonen.

Røyking og karbonmonoksid

Sigarettrøyk inneholder flere farlige gasser og kjemiske forbindelser, inkludert karbonmonoksid. Karbonmonoksid er farlig fordi det binder seg veldig lett med røde blodlegemer - så lett at cellene ofte obligasjonslån med karbonmonoksid i stedet for oksygen. Imidlertid er kroppen ikke er i stand til å bryte ned karbonmonoksyd og tilgang til en enkeltoksygenmolekyl for energi. Som et resultat av de røde blodlegemer aldri løsne karbonmonoksyd og er ikke i stand til å plukke opp eventuelle oksygenmolekyler. Karbonmonoksid i blodet blir målt i deler per million (ppm). Vedvarende nivåer over 70 ppm forårsake symptomer som hodepine, kvalme og tretthet. Langvarig eksponering over 150 til 200 ppm kan være dødelig. Langvarig karbonmonoksid eksponering fra røyking kan aldri øke nivåer over sytti ppm, men vil fortsatt påvirke mengden av oksygen tilgjengelig for vev.

Røyking og lungefunksjon

Oksygen kommer inn i blodet via ørsmå strukturer i lunge kalles alveoler. Alveolene er små sekker, formet som drue klynger, med vegger tykkelsen av en enkelt celle. I løpet av pusting, passerer inhalert oksygen gjennom veggene i alveolene i blodet, som karbondioksyd passerer fra blodet inn i alveolene. Røyking skader alveolene, forårsaker arrdannelse og redusert elastisitet, som direkte hemmer gassoverføring. Som et resultat, ikke kroppen ikke slipper nok karbondioksyd og tar ikke i tilstrekkelig oksygen. Dette, i sin tur, direkte påvirker mengden av tilgjengelig oksygen til vevene.

Røyking og sirkulasjon

Røyking gjør at blodkarene constrict, noe som øker blodtrykket og forårsaker iskemi (områder av redusert blodstrøm) i mindre fartøyer. Økninger i blodtrykk også forårsake skade på fartøy. Denne skaden fører ofte til dannelse av blodpropp, plakk og arr - som alle reduserer blodstrømmen gjennom fartøyene. Med ischemi, områder av vev får ingen blodstrøm i det hele tatt, og som et resultat, ingen oksygen. Ofte, hvis fartøyene er små nok, vil andre fartøy i området gir oksygen eller fartøyet vil trekke fra sivile fartøyer rundt blokkeringen. Men faktum er at blodstrømmen, og dermed oksygen tilgjengelighet, er sterkt redusert.