Symptomer på et vitamin D-mangel hos voksne

May 10
Symptomer på et vitamin D-mangel hos voksne

Voksne kreve alt fra 600 til 800 internasjonale enheter av vitamin D per dag, men det er et mikronæringsstoffer som finnes naturlig i noen matvarer kilder. Forsterkede matvarer gir mesteparten av vitamin D i norsk kosthold, ifølge Office of Kosttilskudd, og noen mennesker kan få nok gjennom eksponering for sollys. A vitamin D-mangel er ganske vanlig, men du kan forveksle symptomene for en annen tilstand - hvis du opplever noen symptomer i det hele tatt.

Utbredelse av en mangel

Symptomer på et vitamin D-mangel hos voksne

Ifølge en artikkel publisert i "Mayo Clinic Proceedings" i august 2010, er vitamin D-mangel mye mer utbredt enn det har vært i det siste. Mellom 1988 og 1994, 60 prosent av kaukasiske voksne hadde tilstrekkelig vitamin D; mellom 2001 og 2004 hadde dette tallet sunket til 30 prosent. I svart voksne, vitamin D forsyning falt fra 10 prosent til 5 prosent i samme tidsrom.

fysiske symptomer

Symptomer på et vitamin D-mangel hos voksne

Du vil kanskje ikke innse at du har en vitamin D-mangel, sier Vitamin D Council, som symptomer kan være svært vage, inkludert tretthet og generelle smerter og smerter, hvis de manifesterer i det hele tatt. Men visse tegn er mer vanlig enn andre - manifestasjoner av en mangel kan omfatte smerter i korsryggen, bankende skjelettsmerter preget av følelser av press over sternum eller tibia og muskelsvakhet. Disse symptomene noen ganger føre til en feildiagnostisering av fibromyalgi, kronisk utmattelsessyndrom eller leddgikt, ifølge American Family Physician.

psykiske symptomer

Symptomer på et vitamin D-mangel hos voksne

Hvis du opplever kjennetegn symptomer på depresjon, inkludert nedsatt energi, irritabilitet, tap av interesse for aktiviteter og vedvarende trist eller engstelig følelser, kan en vitamin D-mangel være skylden. To studier publisert i 2013 - ett i "Molecular Psychiatry", og en annen i "British Journal of Psychiatry" - knyttet depresjon til en lav vitamin D-nivå. Begge studiene har imidlertid bemerket at videre forskning bør gjøres. Hvis du føler symptomer på depresjon, snakke med legen din om den beste behandling og mulige årsaker.

Testing for en mangel

Symptomer på et vitamin D-mangel hos voksne

Få til bunnen av symptomene dine ved å spørre legen din for en vitamin D test, kjent som 25 (OH) D test. Resultatene vil komme tilbake målt i nanogram per milliliter. Selv om definisjonen av en mangel varierer mellom organisasjoner, rapporterer 2010 "Mayo Clinic Proceedings" artikkel som en mangel er ofte kategorisert som under 30 nanogram per milliliter, og en mangel som mindre enn 20 nanogram per milliliter. Vitamin D rådet anbefaler et nivå på 50 nanogram per milliliter. Hvis resultatene kommer tilbake som utilstrekkelig eller mangelfull, snakke med legen din om den beste løpet av behandlingen.