Effekter på oksygenmetning

April 21Oksygen er avgjørende for menneskelig overlevelse. Alle cellene i kroppen vår trenger en viss mengde oksygen til å utføre sine plikter. Oksygenmetning er mengden av oksygen som røde blodlegemene bærer, som fester seg til hemoglobinmolekyler. Normale metningsgrad er 95-99 prosent. Vanligvis vil en person bare nå 100 prosent når supplerende oksygen blir brukt. Det er når metningsnivået faller under 90 prosent at kroppen begynner å lide bivirkninger.

hypoksemi

Hypoksemi, også kalt lavt blod oksygen eller hypoksi, er når oksygenmetningen faller under normalt nivå. Ikke å ha nok oksygen sirkulerer kan produsere mange avvik, for eksempel kortpustethet, takykardi, hypertensjon og polycytemi. Det kan også føre til en økning i blodsirkulasjon som til slutt faller, forårsaker hypotensjon og ventrikkelflimmer, samt rastløshet, apné og mange andre.

Kortpustethet

Etter trening, opplever kortpustethet er typisk. Når en person er hypoksisk, opplever kortpustethet er en avslørende tegn på at kroppen ikke får nok oksygen. For å kompensere, vil kroppen forsøke å ta inn mer luft; men dette kan i noen tilfeller være nok.

takykardi

Når det er lave nivåer av oksygen i blodet, vil hjertet jobbe hardere for å pumpe mer blod gjennom kroppen. Dette vil resultere i takykardi, eller en høyere enn normal puls. En normal puls er 60 til 100 slag per minutt. Symptomer inkluderer svimmelhet, kortpustethet, rask puls, brystsmerter og hjertebank. Hvis den ikke behandles raskt, kan takykardi føre til hjerneslag, plutselig hjertestans og død.

hypertensjon

Ifølge Medicine Net, er en av tre voksne i USA diagnostisert med hypertensjon. Hypertensjon, eller høyt blodtrykk, er når hjertet må jobbe hardt for å pumpe mer blod gjennom kroppen. Dette vil skape en høyere makt mot blodårene og vil føre til stor helserisiko, blant annet hjertesykdom. Symptomene kan omfatte svimmelhet, hodepine eller neseblod; imidlertid ikke vanligvis oppstår disse symptomene inntil blodtrykket har fått til farlig høye nivåer. Årsaker inkluderer nyresykdom, diabetes, visse medisiner og andre. Noen ganger er det ingen grunn identifisert, og det kan være forårsaket av hypertensjon.

polycytemi

Lave oksygenmetningsnivået kan også føre til polycytemi, eller en overproduksjon av røde blodceller og forårsaker en fortykkelse av blod. Dette over øker risikoen for blodpropp, som kan føre til slag, hjerteinfarkt og andre store helsemessige komplikasjoner. Langsiktig oksygenmangel, som med kronisk røyking eller lengre perioder brukt i store høyder, fører vanligvis til sekundær polycytemi. Dette løser seg typisk når kilden til oksygenmangel er adressert. Genetisk polycytemi, også kalt polycytemi vera, skjer over en lengre periode, og er vanligvis sett i eldre voksne.