Medisin for sterke smerter

November 10

Omtrent 25 prosent av befolkningen rapporterer nyeste episodene av smerter som varer mer enn 24 timer. Medisiner som behandler smerte kalles analgetika.

typer

Analgetika er klassifisert i fire kategorier: paracetamol og ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs), COX-2-hemmere, opiater og spesifikke agenter. Kombinasjoner av ulike typer er tilgjengelig i samme preparat, som hydrokodon, et opiat med paracetamol.

eksempler

Analgetika inkluderer ibuprofen, aspirin, og naproxen (NSAIDS); celecoxib (COX-2-inhibitor); oksykodon og morfin (opiater); og duloksetin og karisoprodol (spesifikke midler). COX-2-hemmere målrette COX-2, et enzym som er involvert i betennelse og smerte. Spesifikke midler behandle spesifikke tilstander forbundet med smerte, ikke nødvendigvis smerten selv. Et eksempel er duloksetin, et antidepressivum som letter diabetisk nervesmerter og fibromyalgi, men er først og fremst foreskrevet for depresjon og generalisert angstlidelse.

skjemaer

Analgetika kommer i tabletter / kapsler eller væsker, og i transdermal patcher, kremer, lotion og geleer er tilgjengelig som kan tas opp gjennom huden.

Bivirkninger

Opiater kan forårsake kløe, oppkast, lavt blodtrykk og forvirring. COX-2-hemmere øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, og NSAIDs kan forårsake magesår og leverproblemer. Duloksetin kan forårsake kvalme, søvnløshet, svimmelhet, samt abstinenssymptomer ved opphør av bruk.

Avhengighet

Analgetika har et stort potensial for avhengighet. Langvarig bruk av opiater kan føre til abstinenssymptomer, inkludert skjelvinger, oppkast, kvalme og diaré når narkotika er avviklet.