Aktiviteter for å Øv Sensory Processing

January 5

Aktiviteter for å Øv Sensory Processing


Våre daglige aktiviteter blir stadig stimulere våre ulike sanser på forskjellige måter. For mange av oss, skjer denne prosessen naturlig og uten hinder. Men for de personer med sensorisk prosessering lidelse (SPD), visse sensoriske stimuli er ikke behandlet på riktig måte, gjør noen daglige aktiviteter en utfordring. Gjennom målrettede sensoriske aktiviteter disse sensoriske prosesseringsvansker kan ofte bli overvunnet.

Bestemme en Sensorisk Diet

"Sensory diett" er et begrep som brukes for å beskrive en rekke aktiviteter som er anbefalt for de sensoriske behovene til en privatperson. Hvis det er mistanke SPD, bør en diagnose først bli gjort av en lege eller ergoterapeut. Ergoterapeuter som spesialiserer seg på SPD er opplært til å identifisere hvilke sensoriske aktiviteter beste vil ta den enkeltes utfordringer. Sensoriske aktiviteter komme alle barn og voksne, men de er spesielt effektive i behandlingen av de med SPD. De kritiske kriterier er oppsummert av forkortelsen SAFE - sensorisk-motor, riktig, morsom og enkel.

Store Motor Aktiviteter

Stor motor sensoriske aktiviteter kan omfatte aktiviteter som involverer skyve, trekke, løfte, hoppe, rulle - generelt, mye bevegelse. Disse kan finne sted på lekeapparater, et innendørs leke land, en park, på en trampoline eller i din egen bakgård eller hjemme. De kan være en del av gratis spill eller innlemmes i daglige gjøremål som raker løv, trekke en tung vogn fylt med hagearbeid forsyninger, hjelpe hale dagligvarer eller støvsuging. Spille tautrekking, bowling, sykling, svømming og gymnastikk trekk er også eksempler på nyttige store motor sensoriske aktiviteter.

For personer med SPD, vil en ergoterapeut spesifisere hvilke aktiviteter som vil være mest gunstig. For eksempel, spinning på et dekk swing eller annen gjenstand er svært nyttig for en person som har balanse og bevegelse - referert til som den vestibulære sans - som ikke fungerer optimalt. På samme måte kan en aktivitet som innebærer å henge opp ned eller gynge også være fordelaktig.

Finmotorikk

Finmotoriske sensoriske aktiviteter rettet mot mange av sansene. Taktile sensoriske aktiviteter utforske opplevelser som å spille med lekedeig, sand, vann og slimete stoffer, for å nevne noen. For personer med sensoriske taktile problemer, er fokuset ofte plassert på sammenlikne motsetninger - grov og glatt, varme og kalde, våte og tørre, etc. Det vises også betalt for å jobbe med gjenstander som penner, fargestifter, pensler, saks, sølvtøy og andre gjenstander som oppmuntrer finmotorikk.

Oral sensitiviteter løses ved aktiviteter som oppmuntrer tygging, blåser, suger og smaker. Suckers, sugerør, blåser ut lysene, blåser bobler, spise gummy bjørner eller rosiner er noen av de relevante aktiviteter. Sammenligninger med forskjellig tekstur og -flavored matvarer er svært nyttig, kontrast søt og sur, kald og varm, glatt og grov, og seig og kremet. Visuelle sansene blir stimulert ved å spille med brettspill og puslespill, visning av bilder med skjulte objekter, kontrasterende farger og lysstyrke av lys. Variasjonen av tilgjengelige sensoriske aktiviteter er omfattende, så er de mange kombinasjoner av aktiviteter som kan kombineres, avhengig av sensoriske behov.

Tilleggsressurser

Heldigvis finnes det et vell av ressurser tilgjengelig for å foreslå nyttige sensoriske aktiviteter, herunder ergoterapeuter, bøker, SPD organisasjoner og websider. For barn eller voksne med SPD, vil deres ergoterapeut gir en rekke aktuelle aktiviteter og instruksjoner om hvordan best å ta del i dem. Mange lokalsamfunn har ressurser gjennom tidlig barndom og samfunnet utdanningsprogrammer. Noen ergoterapi klinikker planlegge også lekegrupper der klienter og deres familier kan bruke fasilitetene sammen.

Forsiktighet

Ingen skal noen gang bli tvunget til sensoriske aktiviteter hun ikke er komfortabel med. Hun bør gå i sitt eget tempo som nye aktiviteter er innført. Sensoriske aktiviteter vil ha mest positiv effekt når hun gjør det.