Glioblastom hjernesvulst

January 29

Glioblastom hjernesvulster er en del av familien av svulster kalles astrocytomas, som utgjør fra stjerneformede støtteceller i hjernen. Glioblastomas er den mest ondartede formen for astrocytomas. Ifølge International Radiosurgery Association, 50 prosent av alle astrocytom svulster diagnostisert er glioblastomas. Foreningen sier også at 13.000 mennesker dør av ondartede hjernesvulster hvert år, med 23 prosent av dette nummeret har glioblastomas. Menn er mer utsatt for denne type hjernesvulst enn kvinner. Andre navn på glioblastom hjernesvulster er glioblastoma multiforme, klasse IV astrocytom og GBM.

Forårsake

Årsaken til de fleste hjernesvulster er ukjent. En grunn som er kjent for hjernesvulster er endringer i den genetiske strukturen i hjernen. Disse strukturelle endringene er enten arvet eller forårsaket av miljøfaktorer. Noen ganger kan en kombinasjon av begge faktorer er ansvarlig. Gener som er mutert eller mangler føre til unormale celler som formerer hvis ondartet. Visse kjemikalier, strålebehandling, virus og elektromagnetiske feltene er miljøfaktorer forbundet med utviklingen av hjernesvulster. Den internasjonale Radiosurgery Association sier at 5 prosent av primære hjernesvulster er forårsaket av bare arvet gener.

symptomer

Symptomer assosiert med glioblastom hjernesvulster er hodepine, svimmelhet, atferdsendringer, hukommelsestap og beslag. Andre symptomer inkluderer unormal puls eller pust priser, turgåing og talende problemer, problemer med synet som dobbeltsyn og oppkast.

Diagnose

En hjernesvulst er diagnostisert med en nevrologisk undersøkelse og MRI, CAT scan eller begge deler. En CAT scan med og uten fargestoff vil trolig bli gjort for å bestemme svulstens størrelse og plassering. En magnetisk resonansspektroskopi kan også bli drevet for å måle mineral og kjemiske nivåer i tumoren. Resultatene kan bidra til å avgjøre om svulsten er ondartet eller ikke, men en definitiv diagnose av kreft er bare mulig etter direkte mikroskopisk undersøkelse.

Behandling

Det første alternativ for behandling av glioblastom hjernesvulster er oftest kirurgi for å fjerne så mye av svulsten som mulig, få en definitiv diagnose og redusere trykket på hjernen. Etter operasjonen, til strålebehandling drepe eventuelle kreftceller i den gjenværende svulst og området rundt, og cellegift for å drepe kreftceller eller endre cellene enten stoppe veksten eller gjøre kreftceller fungerer og ser ut som normale celler, er også ansatt.

betraktninger

Glioblastom hjernesvulster kan skje med folk i alle aldre, men de over 50 er mer utsatt.