Prednison effekter på kroppsvekt

February 20

Prednison er et kortikosteroid som brukes til å behandle en rekke medisinske tilstander. Det er godt kjent for sin effekt og dens mange fryktede bivirkninger. Vektøkning, både faktisk og opplevd, påvirker nesten alle pasienter som bruker prednison. Heldigvis pasientenes vekter som regel tilbake til normalt etter at de avvenne off av medisinen.

Funksjon

Prednison er fellesnavnet for et kortikosteroid som brukes til å behandle en rekke medisinske tilstander, puste lidelser hudreaksjoner. Kortikosteroider som prednison er ikke det samme som anabole steroider brukes av noen idrettsutøvere og kroppsbyggere. Kortikosteroider kontroll betennelse i kroppen, slik som betennelse i tykktarmen hos pasienter som har ulcerativ kolitt, eller respiratorisk betennelse i pasienter som lider av astma. Prednison er høyt verdsatt for den hastigheten som det hjelper pasienter med disse og andre forhold.

effekter

Prednison bevirker ofte en markert økning i appetitt og moderat til alvorlig vannretensjon. Riktignok vil en plutselig økning i matinntak føre til en reell økning i kroppsvekt. Imidlertid beholder en vesentlig mengde av overskytende vann kan også øke den totale kroppsvekt. Pasienter med dramatisk hevelse i føtter, ben eller hender ofte få flere pounds av "vann vekt" mens på prednison. De kan bli gledelig overrasket over hvor raskt denne vekten er tapt når medisinering er fullført og overflødig vann skylles fra kroppen.

Misforståelse

Det er også flere bivirkninger av prednison som kan skape oppfattes vektøkning. En av de mest lett gjenkjennelige er såkalt "moon ansikt." Pasienter på prednison ofte opplever hevelse i ansiktet som gjør sitt ansikt vises helt rund. Dette kan også være et resultat av en annen bivirkning som kalles omfordeling av fett. Pasienter på prednison kan oppleve at små lommer av fett ser ut til å bevege seg fra ett område av kroppen sin til en annen. Ofte er det ekstra fettet lagres i nakke, ansikt, midje eller tilbake. Både måne-ansikt og omfordeling av fett kan gjøre en pasient ser ut til å ha gått opp i vekt, selv om de ikke har.

Tidsramme

Prednison blir ofte brukt for langsiktige behandlinger som spenner over måneder eller år. Uavhengig av lengden av behandlingen, er det svært viktig å gradvis avvenne ut av medisinen i motsetning til bare slutter den. Bivirkninger som vektøkning generelt vedvare gjennom hele behandlingen samt avvenning prosessen, bare begynner å avta etter prednison har fullstendig forlatt pasientens kropp. Når en pasient har helt sluttet å ta prednison, kan det ta måneder eller år før alle bivirkningene forsvinner.

Advarsel

Pasienter som prednison kan bli fristet til å slutte å ta sine medisiner som bivirkningene blir mer uttalt, men plutselig stans steroid terapi kan ha smertefulle konsekvenser også, og bør ikke bli forsøkt uten tilsyn av lege. Også pasienter bør ikke diett eller diuretika i et forsøk på å motvirke vektøkningen forbundet med prednison, som det er ineffektivt og kan være skadelig. Hvis vektøkning eller andre bivirkninger av Prednisolon er alvorlige nok til at pasienten vurderer noen av disse handlingene, bør han snakke med sin lege umiddelbart om alternative behandlingsformer og trygge opphør av prednison.