Problemer med høye høyder

September 14

Problemer med høye høyder


Kjøring og klatre opp fjell eller flyr i fly i stor høyde kan være farlig. Tynnere luft og oksygenmangel i store høyder kan gjøre det vanskelig å puste. Disse forholdene er en advarsel tegn på at du har forhøyede for høy og for fort, og du bør søke medisinsk behandling umiddelbart.

Høydesyke

Høydesyke oppstår når du reiser til en stor høyde i et hurtig tempo og kroppen din ikke har tid til å justere riktig. Du bør ikke klatre mer enn 900 til 1500 fot om dagen. Symptomer inkluderer hodepine, uregelmessig eller rask pust og økt urinproduksjon. Det beste å gjøre er å vente på høyde du er for en til tre dager før du går høyere. På hvert nivå, la kroppen din tid til å justere.

Akutt og Moderat høydesyke

Akutt høydesyke kan føre til at du mister balansen, oppkast, hoste og føle seg svimmel og trøtt. Hvis dette skjer, bør du gå av på minst 1500 fot. Moderat høydesyke er en mindre alvorlig tilstand som kan føre til tretthet og hodepine, men er ikke livstruende. Det er viktig ikke å stige høyere og i stedet vente en til to dager for å justere og la symptomene avtar før du går høyere. Gjenta prosessen på hver høyere høyde.

High Altitude Cerebral og lungeødem

Stor høyde hjerneødem (HACE) og stor høyde lungeødem (HAPE) er begge svært alvorlige medisinske tilstander som kan føre til døden hvis den ikke behandles. De oppstår når fluidet samler seg i hjernen eller lungene, respektivt. Symptomene på HACE inkluderer et tap av motorisk funksjon, oppkast, søvnighet og hallusinasjoner. HAPE kan også forårsake blå lepper og tung pust. Hvis du mistenker at enten sykdom påvirker deg eller noen andre, straks stige ned fra din nåværende posisjon.

andre problemer

Frostbite er vanlig i store høyder. Iskald huden er hvit først og deretter blir rød. Det vil føles nummen og deretter begynne å gjøre vondt. Snøblindhet kan forekomme i store høyder, men kan forebygges med briller. Iført sunblock er viktig for å forebygge solbrenthet, som oppstår fordi du er mye nærmere solen og har mindre beskyttelse mot ultrafiolette stråler på grunn av tynnere atmosfære. Neseblod er også vanlig på grunn av tørrere luft. Hvis dette skjer, klemme nesen i flere minutter. Hvis dette ikke stopper blødningen, kontakt lege.