Ernæring i Chia Seeds

August 7

Mange av oss er kjent med Chia frø fra den beryktede "Chia Pet." Men mange mennesker kan ikke forstå at disse små frø, som bidro til å vokse pelsen på leire dyr dekorasjoner, er faktisk en ernæringsmessig drivkraft.
Den Chia frø oppsto i Mexico sentrale dalen og er medlem av mynte familien. Det var en stor del av tidlige Aztec og Mayan dietter, men ble nesten ødelagt under den spanske erobringen.
En unse av frøene har rundt 130 kalorier, hvorav ca 16 prosent er protein, 31 prosent er fett og 44 prosent er karbohydrat.

Fiber

Chia er omtrent tre fjerdedeler uløselig og en fjerdedel løselig fiber. Dens fiber har en høyere viskositet enn andre kostfiber som får den til å holde deg følelsen fyldigere lenger ved å øke intestinal transitt tid. Dette fører også chia å redusere frekvensen av glukose absorpsjon og anbefales derfor av mange leger for diabetikere.

fatty Acids

Chia er en fantastisk plante-basert kilde til sunne omega-3 fettsyrer. Mye som linfrø, gir chia omega-3 i form av alfa-linolensyre. I en 1 unse del av frø det er 9 gram fett, ca 64 prosent av disse er omega-3 fettsyrer.
Omega-3 fettsyrer er essensielle fettsyrer, noe som betyr at de er avgjørende for helsen og kan ikke produseres av kroppen, og dermed må suppleres. De er kreditert for sin evne til å redusere betennelse og forebygge mange risikofaktorer forbundet med kroniske sykdommer som hjertesykdommer, kreft og leddgikt.

Antioksidanter og mineraler

Chia frø er fulle av antioksidanter og mineraler. De har blant de høyeste antioksidant aktivitet av noe hele mat og scorer svært høyt på ORAC skalaen, som måler antioksidant verdi.
De har også et fullt spekter av mineraler. To spiseskjeer inneholder 205 milligram kalsium, noe som er mer enn to prosent melk.

Chia vs. Flax

Chia gir mange fordeler fremfor lin. Unse for unse den inneholder en høyere andel av omega-3 fettsyrer enn lin. De er også ikke så skjør som lin, vil lagre lenger og vil ikke gå harsk like lett.
Linfrø kan være svært vanskelig å fordøye, mens Kerry har blitt rapportert å være lettere på fordøyelsessystemet. De trenger ikke å slipes opp før man spiser, som linfrø gjør.

oppskrifter

Det er mange deilige måter som du kan legge chia frø til kosthold. Legg dem til salater og smoothies, strø dem på toppen av havregryn, eller prøv dem i denne muffins oppskriften.

Fullkorn banan mutter muffins (glutenfri), courtesy of gingerlemongirl.com

tørre ingrediensene
1/2 kopp hirse mel
1/2 kopp sorghum mel
1/2 kopp tapioca mel
2 ts chia frø måltid eller 1 ss bakken linfrø
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/4 ts xantangummi (valgfritt)

våte ingrediensene
2 egg
1/4 kopp fettfri yoghurt
3 ss hjerte sunn olje -eller- smeltet smør
2 modne bananer (ca 1 til 11/2 kopper mashed)
1 ts vaniljesukker
2/3 sukker -eller agave nektar

Veibeskrivelse:
Forvarm ovnen til 350 grader. Linje muffins bokser med papir liners eller non-stick matlaging spray. I en mellomstor bolle visp sammen alt det tørre. I en annen bolle mos bananer med en gaffel, fløte i sukker eller agave nektar. Legg egg, vanilje, yoghurt og olje eller smør. Bland sammen grundig. Legg banan / egg blandingen tørke ingredienser. Rør sammen like før innarbeidet. Hell røren 2/3 full i forberedt muffins bokser. Bake 20 til 25 minutter, eller til en tannpirker inn i midten av en muffin kommer ut for det meste rent med bare noen få smuler. Gjør 12 muffins.