Hva kan skade DNA?

September 2

Hva kan skade DNA?


DNA (deoksyribonukleinsyre) er det genetiske materialet som finnes i nesten alle cellene i kroppen din. Den inneholder de genetiske "instruksjoner" for cellene. Når DNA skade oppstår, kan dette ha en negativ effekt på helsen. DNA-skader som ikke repareres kan føre til apoptose, eller programmert celledød; genomisk ustabilitet, eller en økt tendens til dine gener å mutere; og andre problemer. Begge disse kan føre til kreft. En rekke miljøfaktorer kan skade DNA.

Ultrafiolett (UV) stråling

En av miljø element som kan skade DNA er eksponering for ultraviolent stråling. Når DNA absorberer UV-B-stråler, kan dette ødelegge obligasjoner innenfor DNA. Selv om proteiner i cellekjernen reparasjon meste av denne DNA-skade, kan den ureparerte skader føre til hudkreft. For å beskytte deg selv fra denne DNA-skader, er det viktig at du bruker solkrem når du er ute i solen.

mikronæringsstoffer Mangler

En annen årsak til DNA-skader er en ernæringsmessig mangel. Hvis man mangler nok folsyre, jern, sink, eller vitamin B6 eller B12, vitamin C eller vitamin E, kan dette ernæringssvikt etterligne effekten av stråling og føre til DNA-skade. Mikronæringsstoffer mangel kan føre til et sammenbrudd av trådene som utgjør DNA dobbel helix - de to trådene som går i motsatt retning. For å beskytte DNA fra skade, få nok av disse næringsstoffene i ditt daglige kosthold. Ta en multivitamin hvis du ikke spiser nok sunn mat.

sigarettrøyk

Både førstehånds og passiv røyking kan skade DNA. Fordi tobakksrøyk inneholder minst 80 kreftfremkallende, da disse kjemikaliene inn i kroppen din, de kan skade DNA og endre viktige gener. Dette kan føre cellene til å formere ut av kontroll og føre til en rekke kreftformer. Røyking er den viktigste årsaken til kreft på verdensbasis, og en rekke forskningsstudier har antydet at sigarettrøyk kan føre G til T mutasjoner, noe som betyr at et DNA-molekyl som tidligere var en G har mutert til å bli en T.

Nanopartikler

En voksende forskningsområde ser på nanopartikler og hvordan de kan skade DNA. En nanopartikkel er en mikroskopisk partikkel som har en eller flere dimensjoner som er mindre enn 100 nanometer; en nanometer tilsvarer en milliarddel av en meter. Når nanopartikler, som finnes i vanlige elektronikk og kosmetikk, finner veien inn i cellene, kan de bryte enkelt- og dobbeltrådet DNA. Dette DNA-skade kan føre til mutasjoner og til slutt sette deg i fare for kreft. Forskerne forstår ikke hvordan nanopartikler funksjon og hvordan det relaterer seg til DNA-skader, men de vet at nanopartikler kan komme inn i cellene og potensielt føre til en kaskade av hendelser som fører til DNA-skader.