Slik unngår sovesyke

September 7

Sovesyke er en smittsom sykdom som finnes hovedsakelig i Afrika sør for Sahara. Sykdommen spres ved Tsetsefluer, som er innfødt til Afrika. Sovesyke produserer influensaliknende symptomer og kan føre til angst og stemningslidelser hvis infeksjonen når hjernen. Behandling er tilgjengelig, men medisinen brukes til å behandle det kan føre til død hos noen mennesker. Av denne grunn er det viktig å vite hvordan man skal unngå å få denne sykdommen. Det er foreløpig ingen vaksinasjoner som vil beskytte deg mot sovesyke.

Bruksanvisning

1 Bruk rikelig med insektmiddel. Bruk den over hele kroppen, inkludert områder som er dekket med klær. Betale ekstra oppmerksomhet til udekket hud. Gni frastøtende inn i hodebunnen.

2 Bruk klær som dekker helt armer og ben. Jo mer hud du har dekket, jo mindre sannsynlig er det å bli bitt av en infisert fly.

3 Hold matrester langt borte fra deg. Som maten råtner, vil det tiltrekke seg fluer som setter deg i en større risiko for å bli bitt.

4 Dekk eventuelle sår du måtte ha. Tsetse fluer lever av blod og kan lukte den fra langt unna. Hvis du er sammen med andre mennesker, være sikker på at de gjør det samme.

Hint

  • Hvis du legger merke til en rød kløende brak som ser ut til å være en bug bite, søke medisinsk hjelp umiddelbart.