Arteria basilaris aneurisme Symptomer

September 13

Arteria basilaris aneurisme Symptomer


Den basilaris er den viktigste arterien på baksiden av hjernen. Basilaris arterie kan utvikle en bule som presser utover, setter stress på blodåreveggen og får den til å sprekke. Når arteria basilaris aneurismer sprekke, de står for anslagsvis 27 prosent av iskemisk slag, ifølge nevrologer tilknyttet St. Louis University.

symptomer

De fleste mennesker med basilaris arterie aneurisme ruptur erfaring mini slag (forbigående iskemiske anfall) i dagene og ukene før aneurisme. De vanligste symptomene på basilaris arterie aneurisme inkluderer svakhet på den ene siden av kroppen eller ansiktet; problemer med tale og artikulasjon; svimmelhet, kvalme og oppkast; hodepine og synsproblemer; tap av bevissthet.

Risikofaktorer

Personer som utvikler arteria basilaris aneurismer har ofte følgende risikofaktorer: høyt blodtrykk (hypertensjon), diabetes, hjertesykdommer, vaskulær sykdom, sigarettrøyking og høye kolesterolverdier.

Diagnose

En person kan bli diagnostisert med basilaris arterie aneurisme etter under blodprøver for å sjekke for blodpropp problemer og hjertesykdom. Leger også bruke imaging tester, inkludert computertomografi (CT) skanning og magnetic resonance imaging og angiografi for å sjekke pasientens hjerne for blødninger, svulster og aneurisme og utelukke andre tilstander som kan være årsaken til pasientens symptomer. I tillegg kan leger bruker Doppler transcranial, ekkokardiografi, og EKG for å stille diagnosen av basilær arterie aneurisme.

medisiner

Hvis en basilaris arterie aneurisme blir funnet før det ryker, kan leger foreskrive medisiner for å senke blodtrykket og slappe av blodkar og hindre aneurisme fra å bryte gjennom blodåreveggen.
Basilaris arterie aneurisme behandles vanligvis med intravenøs (i blodåre) eller intraarteriell (i arterie) trombolyse, som bruker narkotika for å bryte ned propper i kroppen. I USA, leger administrere medisiner kalt vev plasminogenaktivatorer (TPA) til personer med basilaris arterie aneurisme ruptur. Suksessen til disse medikamentene er avhengig av hvor raskt en person søkt behandling. TPA medisiner kan ikke være nyttig hvis gitt mer enn 12 timer etter at symptomene dukker opp.

kirurgisk behandling

The National Heart, Lung and Blood Institute bemerker også at personer med basilaris arterie aneurisme kan trenge kirurgi for å styrke blodåreveggen og reduserer risikoen for basilaris arterie aneurisme ruptur.
Personer som har basilaris arterie aneurisme ruptur er innlagt på en slagenhet for umiddelbar og langsiktig omsorg. Legers første prioritet ved behandling av pasienter med basilær arterie aneurisme innebærer å opprettholde blodstrømmen til hjernen og andre områder av kroppen. Pasienter kan gjennomgå en kirurgisk prosedyre som kalles klipping, noe som innebærer å plassere et lite klipp nær aneurisme. Dette tar aneurisme ut av hjernens blodsirkulasjonen og hindrer overdreven blødning.

Overlevelse og komplikasjoner

Basilaris arterie aneurisme ruptur forårsaker død i mer enn 70 prosent av befolkningen som opplever det, og forekommer dobbelt så ofte hos menn som hos kvinner, melder eMedicine.com. Folk som overlever basilaris arterie aneurisme ruptur har en 20 prosent sjanse for å ha et annet slag senere. De trenger ofte å gjøre endringer i kostholdet, treningsvaner og livsstil når de blir utskrevet fra sykehuset og etter slagrehabiliteringsprogram. De kan trenge nevrologisk og psykologisk terapi for å takle fysiske og følelsesmessige endringer de opplever etter aneurisme.