Typer av blære infeksjoner

June 26

Typer av blære infeksjoner


En blære infeksjon er en uformell betegnelse på en urin eller urinveisinfeksjon. Det er betennelse av komponentene i urinveiene. Disse infeksjonene er relativt harmløse og ganske enkelt å behandle. Det finnes flere forskjellige typer av blære infeksjoner, oppkalt etter den delen av urinveiene som de påvirker.

Årsaker og symptomer

Selv om det er forskjellige typer av urinveisinfeksjoner, de har lignende årsaker og symptomer. De fleste blære infeksjoner er forårsaket når bakterier som normalt finnes på huden eller i tarmkanalen blir spredt i urinveiene gjennom urinrøret. Noen av tegnene på en blære infeksjon er svie mens urinering, økt vannlating eller kramper i nedre del av ryggen. Du kan også legge merke til at urinen er mørkere i fargen, overskyet eller blodig.

uretritt

Den vanligste typen av blæren infeksjon er uretritt, en betennelse i urinrøret. Urinrøret er røret gjennom hvilket urin uttrykkes fra blæren til utsiden av kroppen. Den brennende vannlating assosiert med de fleste blære infeksjoner er forårsaket av uretritt. Uretritt kan føre til infeksjon lenger opp i urinveiene. Kvinner er spesielt utsatt for urinrørsbetennelse fordi deres urethras ligger i nærheten av anus, en vanlig kilde til urinveisinfeksjon-bakterier.

cystitt

Selv om hvilken som helst type av urinveisinfeksjon er ofte kalles en blære infeksjon, er cystitt den eneste type som er virkelig en infeksjon eller betennelse i selve urinblæren. Blæren har som oppgave å lagre urin laget i nyrene til den er klar til å bli utskilt gjennom urinrøret. Du kan få blærekatarr hvis du allerede har urinrørsbetennelse og bakterier gjør det helt opp i urinrøret inn i blæren. Det kan også oppstå hvis det er en hindring holde urin fra å bli tømt fra blæren. Den urin i blæren stagnerer og tiltrekker bakterier inne i blæren. Dette skjer særlig hos gravide kvinner, hvis forstørret uteruses trykk ned på blæren, hindrer urinen i å slippe ut.

pyelonefritt

En blære infeksjon som påvirker nyrene kalles pyelonefritt. Nyrene 'funksjon i urinsystemet er å filtrere blodet av avfallsprodukter og overskudd av vann, samtidig som proteiner og næringsstoffer for å fortsette å sirkulere. Nyrene deretter bruke avfallsstoffer og overflødig vann for å gjøre urinen. Etter det blir urinen sendes gjennom urinlederne inn i blæren for lagring. Pyelonefritt, også kalt en nyre-infeksjon, kan være forårsaket av forverring urinveisinfeksjoner, hvor bakteriene arbeider seg opp til nyrene.

Øvre kontra Nedre Infeksjoner

En nedre urinveisinfeksjon anses cystitt eller uretritt, mens en øvre infeksjon betyr infeksjon av nyre og urinledere eller pyelonefritt. Som en tommelfingerregel, har ytterligere opp blæren infeksjon reiste, jo verre er det for din medisinske helse. Uretritt er vanlig og lett å behandle med antibiotika og mye væske. Nyre infeksjoner, derimot, krever ofte sykehusopphold og kan føre til varige skader på nyrer i noen tilfeller. Menn, som har lengre urethras enn kvinner, har en viss beskyttelse mot uretritt utvikler seg til verre infeksjoner fordi bakterier trenger å reise så langt.