Hva er jobben til galleblæren?

September 15

Hva er jobben til galleblæren?


Galleblæren er et lite, pæreformet organ som hjelpemidler fordøyelsen og butikker og konsentrerer galle som produseres av leveren. Galleblæren er forbundet med leveren. Det er ca 3 til 4 inches lang og ca 1 tomme bred. Galleblæren utgjør en del av fordøyelsessystemet, men ikke spiller en viktig rolle. Kroppen og fordøyelsessystemet kan fortsatt fungere selv om galleblæren er fjernet; dette er noen ganger nødvendig på grunn av forhold, for eksempel gallestein.

Funksjonen til galleblæren

Galleblæren er koblet til leveren via den hepatiske kanalen; den lagrer og konsentrerer galle som produseres av leveren før slippe det ut i tarmen på fordøyelsen. Bile er en vesentlig del av fordøyelsesprosessen; det nøytraliserer syrer i delvis fordøyet mat og er nødvendig for absorpsjon av fett. Bile inneholder både nyttige kjemikalier som kalles gallesalter og avfall fra leveren kalles galle pigmenter. Galleblæren utløses når du spiser et måltid som er høy i fett. Magen lanserer en kjemisk kalt cholecystokinin som fører til at galleblæren til kontrakt, tvinge galle i fordøyelsessystemet.

Forhold av galleblæren

Noen ganger problemet kan oppstå i galleblæren. Gallestein dannes når de stoffer som finnes i galle krystalliserer og danner steiner. Gallestein kan dannes fra kolesterol materiale i gallen eller fra kalkavleiringer og gallepigmenter. Vanligvis er bare en eller to gallestein dannet, men noen ganger kan et stort antall kan utvikle seg. Gallestein blitt vanligere jo eldre du blir. Risikoen for forming gallestein øker også med graviditet, diabetes, bruk av p-piller og fedme. Vegetarianisme og drikke små mengder alkohol kan redusere risikoen for gallestein.

Hvordan gallestein er diagnostisert

Hvis galleblæren ikke gjør jobben sin skikkelig, vil du sannsynligvis merke en ømhet i øvre høyre side av magen; Dette viser at du har gallestein. Men tester ofte nødvendig for å utelukke svulster, magesår og irritabel tarm syndrom.

Behandlinger for gallestein

Ofte gallestein vil eksistere i en person med ingen symptomer; i dette tilfellet, kreves ingen handling. Hvis det oppstår symptomer, er det to behandlingsmetoder. Enkelte gallestein kan fjernes via lithotripsi, hvor en akustisk puls knuser stenene som ligger gjennom en ultralyd. Dette er en ikke-invasiv metode for fjernelse og er best brukes på små steiner. Større steiner generelt krever fullstendig fjerning av galleblæren via nøkkelhullet kirurgi. I løpet av denne laparoskopisk prosedyre, gjør kirurgen to eller tre små (5 til 10mm) kutter i magen. Buken ble deretter blåses opp ved hjelp av gass. En spesiell teleskop, kalt en laparascope, blir så satt inn gjennom en av innskjæringene. Den laparascope har en lys og en kameralinse i enden. Spesialtilpassede instrumenter blir deretter presset gjennom andre hull å flytte de indre organer til side og klippe bort galleblæren.

Etter galleblæren fjernes

Et menneske kan fungere uten en galleblæren; det er ikke nødvendig å fordøye maten. Bile fremdeles passerer fra leveren til tarmen når galleblæren er fjernet. Det er imidlertid intet til gallen som skal lagres, slik at flyten av galle er konstant. Noen mennesker, derfor oppleve milde magesmerter etter å ha spist.