Hva påvirker klimaet over kontinentene?

April 19

Hva påvirker klimaet over kontinentene?


Været beskriver atmosfæriske forhold nær jordoverflaten på et sted på en dag-til-dag basis, mens klima beskriver typiske værmønstre over en lang periode. Det finnes mange forskjellige typer av klimaer rundt om i verden. Den type klima et område har skyldes i hovedsak fire hovedfaktorer.

Nærhet til vann

Oceans varme opp og kjøle ned saktere enn land. Så, når temperaturen på land, i sommer, er varme, havet er fortsatt kjølig og fungerer som naturlige klimaanlegg, kjøle ned de kystnære områdene. Om vinteren er det motsatte sant, og havene varmes de kystnære områdene. Kystbyene er også våtere enn innlandet fordi fuktigheten tørker opp når den beveger seg innover. Havstrømmer i stor grad påvirke temperaturen. The California Current bringer kaldt vann, og temperaturer fra Alaska. Golfstrømmen bringer varmt vann, og temperaturer, til Vest-Europa fra sør, holde kysten isfri om vinteren og varmere enn andre steder i sommer.

Breddegrad

Jo lenger et sted er fra ekvator, desto kaldere blir det. Dette er fordi solens stråler er mindre direkte, og derfor mindre intens, på steder nærmere polene. Dette betyr at de treffer jorden på flere av vinkel enn stråler på ekvator, så de samme strålene må varmes opp mer areal ved polene, noe som resulterer i mindre konsentrert varme. Også, fordi strålene som kommer inn i atmosfæren ved polene er at en større vinkel, er mer overflate i kontakt med atmosfæren, noe som betyr at mer energi går tapt, og strålene er ikke så varm.

Elevation

Steder av høyere høyde er generelt kaldere fordi temperaturen synker 3,6 grader Fahrenheit for hver 1000-fots økning i elevation.The Grunnen til dette er at luften blir tynnere som høyde øker, noe som gjør det vanskeligere å absorbere og holde på varmen. Fjellområdene er også våtere enn lavere områder, fordi som skyer prøver å passere over fjellene, de stiger, hvor luften er kjøligere. Som skyene blir kaldere, kan de ikke bære så mye fuktighet, så det regner eller snør. Hope, British Colombia, som er i fjellet, får ca 70 inches av nedbør per år, mens Regina, Saskatchewan, i prærien, mottar ca 15 inches.

Winds

Rådende vinder, kan fra hvilken retning vinden vanligvis blåser, bringe mange forskjellige typer vær. Vindene som ofte rammet Storbritannia er fra sørvest og bringe varm, fuktig luft. De er ansvarlige for Storbritannias kraftig regn. Winds som rammet California fra Canada i vinter er kaldt og tørt. De to viktigste vindmønstre som påvirker Nord-Amerika er de Easterlies, som bringer kaldt vær ned fra polene, og vestavindsbeltet, som reiser fra sør bringe varme, fuktige vinder.