Hvor ofte bør kolesterol sjekkes?

April 19

Hvor ofte bør kolesterol sjekkes?


Hjertesykdom forårsaket 27,1 prosent av alle amerikanske dødsfall i 2005, ifølge Centers for Disease Control. Hjerteproblemer som resulterte fra høyt kolesterol sto for 68,3 prosent av disse dødsfallene. Regelmessige kolesterol screenings er den eneste måten å overvåke kolesterolnivået i blodet.

Identifikasjon

Kolesterol er et fettholdig materiale som er produsert i leveren. Det er til stede i alle deler av kroppen og reiser gjennom blodet også. Når for mye kolesterol i blodet, kan den begynne å bygge seg opp langs veggene i arteriene. Kolesterol build forårsaker innskudd, eller plakk, for å danne. Den eneste måten å vite om plakk har oppstått er ved å ha kolesterolnivået sjekkes. For friske voksne, bør kolesterolnivået sjekkes minst en gang hvert femte år.

Typer av Kolesterol

Det finnes to hovedtyper av kolesterol i kroppen: low-density lipoproteiner (LDL) og high density lipoproteiner (HDL). Lipoproteiner er bærere som flytter kolesterol ut av blodet og inn i kroppens celler der det trengs. En lipoprotein er et proteinmolekyl som griper mot en kolesterol-molekyl og transporterer det inn i cellen. Ldls kalles "dårlig" cholesterols mens HDL vurderes som gode, eller sunt. Dette er fordi en høy andel av ldls i blodet indikerer at cellene har mer enn nok kolesterol til å fungere normalt. Et høyt nivå av HDL er et godt tegn, fordi disse lipoproteiner rydde opp plakk innskudd igjen av ldls.

Blood Testing

Fordi hjertesykdom er nummer én dødsårsaken i USA, kolesterol tester faller inn under forebyggende behandling, og dekkes under de fleste helse-forsikring planer. En enkel blodprøve vil identifisere totalkolesterol og HDL nivå. En lipoprotein profil test er en mer omfattende blodprøve som identifiserer LDL og triglyseridnivåer i tillegg til HDL og totalt antall nivåer. Triglyserider er en annen form for fett som finnes i blodet som er distribuert til muskel og fettvev. Disse testene kan gjøres som en del av en rutinemessig fysisk eksamen. En frisk nivå for den totale telle ville være 200 eller lavere. Et nivå på 100-129 anses sunt for ldls, mens HDL bør komme inn på 60 eller mer.

Risikofaktorer

En rekke faktorer kan bidra til stigende kolesterol nivåer. Diett rik på fet mat og lite frukt, korn og grønnsaker føre til høye nivåer av dårlig kolesterol og lave nivåer av sunne kolesterol. Som kroppen aldre, kolesterol nivåer har en tendens til å stige. Menn som er 45 år eller eldre, og kvinner som er 55 år eller eldre kan se en økning i disse nivåene. En familiehistorie som omfatter hjertesykdom kan også disponere en person til høye nivåer. Personer med diabetes og de med en historie med høyt blodtrykk er også i fare.

Medisinering og behandling

De som har lidd et hjerteinfarkt eller slag som følge av høyt kolesterol kan være foreskrevet medisiner for å bidra til å redusere sine tellinger. Statin narkotika brukes til å bremse ned leveren produksjon samtidig øke leverens evne til å eliminere LDLs fra blodet. Gallesyresekvestrant narkotika også lavere LDL nivåer ved å binde med kolesterol i tarmen, før den kommer inn i blodstrømmen. Niacin, som er en B-vitamin, bidrar også til å forbedre lav tetthet lipoprotein og triglyseridnivåer. Men dosen som trengs for å påvirke disse nivåene er uvanlig høy og bør overvåkes av en lege for å unngå risiko for bivirkninger.