Hva er polycystisk ovariesyndrom og hva som forårsaker det?

May 25

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en lidelse som påvirker en kvinnes hormonbalansen. Det påvirker om lag 5 prosent av alle kvinner. PCOS kan føre til en kvinne til å ha problemer med sin menstruasjonssyklus, og kan også gjøre det vanskelig for henne å bli gravid. De fleste kvinner som er diagnostisert med PCOS er enten overvektige eller fete, men normal vekt og små innrammede kvinner kan ha det så godt.

årsaker

PCOS er hovedsakelig forårsaket av hormon ubalanser. Det kan være én eller flere årsaker til ubalansen. PCOS kan også være arvelig. Risikoen for å få PCOS er høyere hvis den går i en kvinnens familie. Noen andre faktorer som kan forårsake en kvinne å utvikle PCOS har høyt sukker nivåer. Hyperandrogenisme, som er overproduksjon av den mannlige hormoner, kan føre til PCOS også. Også en kvinne som er overvektig er høyere risiko for å utvikle PCOS.

symptomer

PCOS symptomer kan begynne når en kvinne er i tenårene, eller de kan vises senere i livet. Noen av symptomene som en kvinne kan oppleve ville være uregelmessige perioder. Dette er en av de viktigste årsakene til at en kvinne ville søke medisinsk hjelp. Noen kvinner kan ikke ha noen perioder eller de kan ha kraftige blødninger når den kommer. Dette kan også føre til fruktbarhetsproblemer. Kvinner vil også legge merke til en liten vektøkning og kan ha problemer med å prøve å miste det. Ekstra hår kan vises på forsiden, så vel som på magen, ryggen eller brystet. Andre symptomer på PCOS kan også omfatte akne og tynt hår.

Når en kvinne ser en lege om disse symptomene, kan en ultralyd gjøres. Den ultralyd kan vise små cyster på kvinnens eggstokker. Cyster er ikke skadelig og kan ikke være smertefullt. De kan imidlertid føre til hormonell ubalanse. Dette er grunnen til at denne medisinske tilstanden kalles PCOS.

Diagnose

Når blir diagnostisert med PCOS, vil en lege spørre om eventuelle tidligere helseproblemer, symptomer og kvinnens menstruasjonssyklus tidsplaner. En fysisk eksamen vil også bli gjort for å kontrollere kvinnen for høyt blodtrykk og ekstra kroppshår. Legen vil også sjekke for å være sikker på at kvinnen har en kroppsmasseindeks som er egnet for hennes høyde og vekt. Mange laboratorietester vil bli gjort for å sjekke kvinnens blodsukker, hormon og insulinnivået. En bekken ultralyd vil bli gjort for å se etter cyster på eggstokkene.

Behandling

Foreløpig har PCOS ingen kur. En lege kan foreskrive medisiner for å behandle den. En kvinne kan være foreskrevet p-piller for å hjelpe regulere mensen. P-piller kan også hjelpe deg med eventuelle akne problemer og / eller ansiktshår. En diabetiker medisiner kalt Metformin kan også være foreskrevet. Metformin også går under navnet Glucophage. Den brukes til å hjelpe kontrollere blodsukkernivået og insulin, og dermed redusere risikoen for diabetes. Metformin kan også bidra til å regulere kvinnens menstruasjonssyklus og øke fruktbarheten. Hvis en kvinne ønsker å bli gravid snart, kan hennes lege foreskrive fruktbarhet piller i tillegg.

Forebygging

Hvis PCOS er under kontroll, kan det redusere en kvinnes risiko for diabetes, hjertesykdommer og infertilitet. Noen måter å kontrollere tilstanden er å trene regelmessig, slik at man kan ta kontroll over sin vekt. Ved å miste minst 10 pounds, vil det bidra til å få hormonene tilbake i balanse. Også spise sunnere mat og drikk rikelig med vann. Dette kan også bidra til å senke ens kolesterol og blodtrykk. Hvis en kvinne er en røyker, bør hun vurdere å slutte, fordi det kan føre til PCOS symptomer.