Hva er en Intravenøs Urogram?

December 24

Også kjent som en intravenøs pyelogram eller excretory urogram, er en intravenøs urogram en diagnostisk eksamen urologer bruke til å skape et bilde av organer i urinveiene og sjekke dem for potensielle problemer.

Faktaene

En intravenøs urogram er en eksamen en lege kan utføre for å oppdage størrelse og plassering av nyrene og blæren, samt sjekke urinlederne, de calyces og bekkenet for anatomiske abnormiteter. Et fargestoff, eller kontrastmedium injiseres inn i kroppen. X-stråler er tatt for å kartlegge utviklingen av fargestoff gjennom urinveiene, slik at legen kan se urinveiene og ser etter problemer. En intravenøs urogram kan ofte bli utført som et poliklinisk prosedyre. Det kan utføres på voksne og barn.

Preparat

For å få den beste kvaliteten bildene fra intravenøs urogram, kan en lege gi et avføringsmiddel til en pasient som er forstoppet. Voksne som er under eksamen skal faste i minst tre timer før det begynner. Å tømme blæren før begynnelsen eksamen er viktig, ellers fargestoffet kan fortynne for mye i full blære for å være nyttig for avbildning.

Prosedyren

Den intravenøse urogram tar omtrent en time å utføre. Pasienten ligger ned i en X-ray rom. Den fargestoff injiseres i pasienten, vanligvis gjennom armen. Fargestoffet beveger seg gjennom blodet og inn i nyrene, hvor det begynner sin reise gjennom urinveiene. En X-ray tekniker vil ta røntgen gjennom hele prosedyren, kartlegge de indre organer.

mulige reaksjoner

Som med alle medisinske prosedyre, er det noen risiko for å gjennomgå en intravenøs urogram. Fargestoffet anvendt i undersøkelsen er vanligvis jod-baserte, slik at det er fare for en allergisk reaksjon. Når en intravenøs injeksjon er gitt, er det en fare for at venen kan være skadet. Hvis en pasient opplever nyresvikt, kan den intravenøse urogram gjøre svikt verre på midlertidig basis.

betraktninger

I det siste, legene avhengige av intravenøs urogram som sin foretrukne metode for å avbilde urinveiene. Det er fortsatt det beste alternativet for nærmere undersøkelse av urinlederne og calyces. For traumer evaluering, polycystisk nyresykdom, nedsatt kreft og andre problemer, MRI og CT-scan kan gi mer detaljert informasjon om tilstanden i urinveiene.