Farene ved plast i melkeflasker

April 27

Farene ved plast i melkeflasker


Bisfenol A (BPA) er en stoff som finnes i de fleste harde og klare polykarbonatplast, inkludert gjenbrukbare plastmelkeflasker for babyer. I 2008 erklærte den amerikanske regjeringens National Toxicology Program sin bekymring for de psykologiske virkningene som utvasket BPA har på mat. Mat eller drikke som er forurenset av BPA synes å etterligne effekten at østrogen har på kroppen.

BPA og østrogen

Ifølge en 2008 studie av US National Toxicology Program, er BPA funnet i plastmelkeflasker sies å ha samme effekt på kroppen som østrogen, et hormon ansvarlig for kvinnelige egenskaper som pubertet, graviditet regulering og eggløsning. Den viktigste effekten at BPA har på kroppen er interferens med cellesignalsystemer og hormonnivåene. Studier har også vist at høy eksponering mot BPS øker risikoen for utvikling av livmorfibrose, brystkreft, redusert antall spermier og prostatakreft. Babyer og barn antas å være i størst risiko for eksponering.

Banning BPA

BPA er allerede forbudt i Canada og av EU for bruk i plast baby flasker, og noen amerikanske stater er ute etter å følge etter. Maine ble en av en håndfull amerikanske stater i 2011 for å vurdere giftigheten Bisfenol A i et forsøk på å forby produktet. US Environmental Protection Agency mener fortsatt det sammensatte en kjemisk bekymring. På tidspunktet for offentliggjøring, sier fem USA - Minnesota, Connecticut, Maryland, Washington og Wisconsin - hadde allerede forbudt bruk av BPA i visse barnas produkter.

Unngå BPA Utlekking

Redusere risikoen for BPA utlekking i melken i en tåteflaske ved å ikke varme eller varme den opp. US National Toxicology Program fremgår at mengden av BPA som er i stand til å lekke ut av en plastflaske avhenger av temperaturen av drikke eller flasken. Det amerikanske byrået nevner også at alderen på flasken påvirker hvor mye BPA blir utvasket i melken.

Mer informasjon

Tåteflasker er ikke den eneste plastmateriale for å inneholde BPA; plast fôr av bokser og direkte formel inneholder også bisfenol A. Andre elementer som benytter BPA i sin produksjon og makeup inkluderer sportsutstyr, tannfyllinger, lege og tannlege enheter, tetningsmidler, brilleglass, og CD-er og DVD-er. Ifølge Reuters, er bisfenol A en av de mest produserte kjemikalier med mer enn 2,2 millioner tonn av plastmassen produsert hvert år.