Galleblæren Cancer Treatment

August 31

Galleveier består av organer som bidrar til transport galle, som hjelper fordøye mat, fra leveren til tynntarmen. I 2009 anslår National Cancer Institute at nesten 10 000 nye tilfeller av galle kreft vil bli diagnostisert i USA, men bare om 3000 av disse er galleblæren kreft. Galleblæren kreft er sjelden i USA. Galleblæren samler galle (en væske som bidrar til å fordøye fett) og er under leveren. De fleste galleblæren kreft starter i slim kjertler som linje galleblæren, noe som gjør det til et adenokarsinom, som er en kreft som starter i kjertelvevet.

Bakgrunn

Galleblæren kreft er ofte kategorisert under galleveis kreft, sammen med kreft i gallegangene, som også kalles kolangiokarsinom (Chabner, Lynch, og Longo, 2008). Enkelte etniske grupper, som indianere og latinamerikanere, har en høyere forekomst av galleblæren kreft, men årsakene bak dette er ikke fullt ut kjent.

Risikofaktorer og symptomer

Risikofaktorer for galleblæren kreft inkluderer en historie av gallestein, galleblæren polypper, som har en kronisk salmonella infeksjon og eventuelle galle cyster (Chabner, Lynch, Longo, 2008). Kvinner er mer sannsynlig å få galleblæren kreft enn menn, kaukasiere har høyere risiko enn afrikansk-amerikanere, og risiko for kreft i galleblæren øker også med alderen.

Symptomer på galleblæren kreft inkluderer gulsott, feber og magesmerter. Oppblåsthet er et vanlig symptom, og kvalme og oppkast kan være til stede. På grunn av generell karakter av disse symptomene, kan galleblæren kreft være vanskelig å diagnostisere tidlig. I de tidlige stadiene av GBC, kan det ikke være noen symptomer i det hele tatt.

Behandling

Den eneste kurative behandling for galleblæren kreft er kirurgi, men mindre enn 30 prosent av pasientene har sykdom som kan være fullt herdet (Chabner, Lynch, og Longo, 2008). Når en diagnose av galleblæren kreft er gjort, er den anbefalte kirurgi et radikal cholecystectomy, som er fjerning av galleblæren, i tillegg til to centimeter eller mer av galleblæren seng (2008). Lymfeknutene bør også fjernes for å vurdere for spredning av sykdommen. Hvis leveren er involvert, bør den berørte del av leveren tas ut.
For personer med kreft kan ikke tas helt ut med kirurgi, stråling og kjemoterapi kan gis for å kontrollere sykdommen og gi lindring av symptomer. Flere store kreft sentre som Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York utforsker biologisk terapi, som er legemidler som påvirker reproduksjonen av kreftceller. Mange større kreft sentre har kliniske studier tilgjengelig.

Prognose

Prognosen for pasienter med kirurgi for GBC avhenger av stadium av kreft. Hos pasienter som har sykdommen er helt fjernet ved kirurgi, er fem års overlevelse mellom 20 og 50 prosent (Chabner, Lynch, og Longo, 2008). De fleste galleblæren kreft er diagnostisert på et avansert stadium på grunn av deres uspesifikke symptomer, og prognosen for disse kreftformene er dårlig.

fremtidige Veibeskrivelse

På grunn av den relative sjeldenhet av denne type kreft, har det vært lite utbredt kliniske forsøk. De fleste studier på galleblæren kreft har blitt gjort på enkeltinstitusjoner med små grupper av pasienter.