Lunge lungesykdom

January 29

Lunge lungesykdom, også kjent som kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er en sykdom i luftveiene i lungene. KOLS er først og fremst to sykdommer: kronisk bronkitt og emfysem, som skader luftveiene og forstyrrer utveksling av oksygen og karbondioksid. Skade kan ikke reverseres, slik behandling bidrar til å kontrollere symptomer og holde mer skade oppstår.

årsaker

Når det oppstår skader bronkiene og luftblærer i lungene, oksygen og karbondioksid er fanget. Emfysem forårsaker betennelse i luftveiene, noe som resulterer i deres kollaps når du puster ut. Kronisk bronkitt er en betennelse i bronkiene, noe som resulterer i slim buildup og videre blokkering av trange luftveier. Røyking er den vanligste årsaken til KOLS.

symptomer

Symptomer på lunge lungesykdom normalt ikke vises før betydelige skader på lungene har oppstått. Symptomene vil variere avhengig av hvilken lungesykdom er mest fremtredende ved et gitt tidspunkt. Emfysem symptomer inkluderer tungpustethet, tetthet i brystet og kortpustethet. Kronisk bronkitt er mest utbredt i røykere, og symptomer inkluderer en vedvarende hoste mest merkbar i morgen, når det føles som om noe sitter fast i halsen. Du kan også oppleve en hoste som produserer gulaktig spytt og hyppige luftveisinfeksjoner.

Diagnose

Legen vil spørre deg spørsmål for å finne ut om du har symptomer på KOLS. Han vil lytte til lungene og kan be om lungefunksjonstester. En spirometry er en test hvor man puster inn i et rør som er koblet til et spirometer maskin. Spirometeret vil måle mengden av luft lungene dine kan holde og hvor fort du kan puste ut. En skanning brystet røntgen eller CT vil vise om emfysem er til stede, og hvis du vil dra nytte av kirurgi. Spyttprøver avgjør hvilken lungesykdom er til stede og utelukke lunge kreft.

Behandling

Det viktigste steget å ta i behandlingen av KOLS er å slutte å røyke. Snakk med legen din om medisiner eller nikotinplaster for å hjelpe deg å slutte. Medisiner som bronchodilators bidrar til å kontrollere symptomer. Det leveres gjennom en inhalator og slapper av musklene rundt luftveiene. Inhalasjonskortikosteroid medisiner redusere betennelse for å hjelpe deg å puste lettere. På grunn av deres bivirkninger, er kortikosteroider brukes på alvorlig KOLS-pasienter. Antibiotika bekjempe bakterielle lungebetennelse, og oksygenbehandling kan øke energinivået og bidra med mental klarhet og hjertefunksjon. Oksygen administreres via bærbare enheter; noen mennesker trenger bare oksygen under fysisk anstrengelse eller når du sover, mens andre kan trenge konstant oksygenbehandling.

Hjem rettsmidler

Bruk en luftfukter og drikk rikelig med væske for å holde slim fra å samle inn i luftveiene. Unngå røyk eller luftforurensning, da disse forverre luftpassasjer. Spør legen din om en øvelse rutine som styrker respiratoriske muskler, og pusteøvelser for å hjelpe deg å puste lettere i løpet av dagen.