Hva er årsakene til svart diaré?

August 24
Hva er årsakene til svart diaré?

Svart diaré er ofte tegn på blod i fordøyelseskanalen som kan ha flere årsaker, avhengig av hvor blødningen kommer fra. Steder kan variere fra alt fra nesen eller munnen til tykktarmen, men blødning lavere i mage-tarmkanalen tendens til å presentere som blod i avføringen mer enn som svart diaré. Svart diaré forårsaket av blødning kalles melena. Andre årsaker er visse matvarer, legemidler og giftstoffer.

Foods

Visse matvarer kan føre til svart diaré. Mørke fargede frukter og grønnsaker som blåbær, bjørnebær en rødbeter er én årsak. Ørkener som svart lakris og blodpudding kan også forårsake svart diaré, som kan blodige kjøtt.

Mineraler, Legemidler og toksiner

Jerntilskudd, som gis for jernmangel og andre forhold av lavt jern, kan være en kilde til svart diaré. Trekull kan forårsake dette symptomet også. Det er noen ganger gitt til å behandle toksin inntak, fordi det kan binde seg til noen stoffer i mage-tarmkanalen. Vismut er den aktive ingrediensen i Pepto Bismol og kan også forårsake diaré svart. Maalox er en annen GI medisiner som kan forårsake svart diaré. Den giftige mineral bly kan også være en årsak. Bly maling i eldre boliger er den hyppigste årsaken til blyforgiftning i USA i henhold til "Nelson Textbook of Pediatrics" av Robert M. Kliegman, MD

Oral, Nasal og Esophageal Blødning

Ifølge "Harrisons Principles of Internal Medicine" av Anthony S Fauci MD, rask blødning fra muntlige eller nesehulene, som i en neseblødning, kan svelges i mage-tarmkanalen og forårsake melena. Det er flere kilder til blødning fra spiserøret. Esophageal magesår eller betennelse kan være forårsaket av infeksjoner eller reflux av syre i spiserøret fra magen. En Mallory-Weiss tåre er en rift i spiserøret fra brekninger og oppkast, vanligvis etter å ha drukket store mengder alkohol. Esophageal varicer er utvidede vener i spiserøret, typisk fra skrumplever. De er farlige fordi de kan føre til rask blødninger i mage-tarmkanalen.

mage blødning

Sår i magen kan også blø. Infeksjoner, magesyre og kreft er alle kilder til magesår. Angiodysplasi er en misdannelse av blodårer som kan blø og forårsake melena. Gastritt, eller generell betennelse i magen, kan også være en årsak, men er en mer sjelden kilde for blødning.

Tynntarmen Bleeds

Tynntarmen kan også utvikle magesår, typisk i tolvfingertarmen, som er den første del av tynntarmen nær magen. Infeksjon med bakterien Helicobacter pylori er en den hyppigste årsaken til en duodenal sår. En Meckels divertikkel kan danne lavere i tynntarmen. Dette lesjon er en vekst av normale, ikke-tarmvevet, for eksempel mage vev i tarmen. Et lite fokus på mage vev i tarmen kan gjøre magesyre, dumpe det i tarmen og forårsake magesår eller blødning. En annen tilstand som kan forårsake blødninger i tynntarmen som fører til svart diaré er Crohns sykdom. Dette er en betennelsessykdom som kan bli funnet i hele mage-tarmkanalen hvor lesjoner erodere vev i tarmveggen.

Tykktarmen Bleeds

Tykktarmen blødninger er mer sannsynlig å forårsake frank blod i avføringen i stedet for svart diaré, men kan være en kilde til svart diaré, særlig dersom blødningen er langsom og kontinuerlig. Kreft og angiodysplasi er to mulige kilder til langsomme blødning i tykktarmen.