Effekter på pulsoksymeteravlesninger

September 30

Effekter på pulsoksymeteravlesninger


Et pulsoksymeter er en enhet som måler oksygenmetning. Oksygenmetning er mengden av oksygen som røde blodlegemene bærer, som deretter festes til hemoglobinmolekyler. Pulsoksimetre er enkle å bruke, men noen ting kan påvirke nøyaktigheten til en oksimeter lesing.

Karbonmonoksid

Karbonmonoksid kan negativt påvirke et pulsoksymeter lesing. Når karbonmonoksid molekyler fester seg til hemoglobin (kalt karboksylhemoglobin), de erstatter oksygenmolekyler. Følgelig vil det ikke være en tilstrekkelig mengde oksygen til å feste hemoglobin for å bli båret av de røde blodcellene. Et pulsoksymeter ikke oppdage forskjellen mellom karboksyhemoglobin og normal oksygenert hemoglobin. En kombinasjon av 15 prosent karboksyhemoglobin og 80 prosent faste oksygenert hemoglobin ville resultere i en pulsoksimetere avlesning på 95 prosent. Av denne grunn et pulsoksymeter ikke bør brukes på mennesker med røykskader, mistenkt kullosforgiftning eller tunge sigarett røykere.

lav perfusjon

Et pulsoksymeter registrerer en puls og oksygentilførsel status fra det pulserende arterielle blodstrømmen. Hvis blodstrømmen ikke får til vev ordentlig, så oksymeteret ikke vil gi nøyaktige målinger. Dette kan skje i dårlig perfusjon tilstander så som hypotensjon (lavt blodtrykk), hypotermi (lav kroppstemperatur) og hypovolemia (lavt blodvolum), så vel som hjertearytmier, perifer vaskulær sykdom og hjertesvikt. Under disse forhold, er det fremdeles kan være tilstrekkelig oksygenmetning, men hemoglobin kan ha en utilstrekkelig oksygenbærende evne. På grunn av dette, kan oksymeteret ikke være i stand til å oppdage de typiske arterielle pulseringer.

Omgivelseslys

Ambient lys kan også føre til unøyaktige målinger i et pulsoksymeter. Når rommet er også sterkt opplyst fra lyskilder - som lysstoffrør, gløde, kvarts-halogen og infrarød - det kan forstyrre oximeter er lysbølger. Men ifølge RC Journal, selv om disse lyskildene produserer bølgelengder i det samme området som et pulsoksymeter, betyr det ikke nødvendigvis at de vil forstyrre oximeter rens målinger. I en RC Journal studie dataene antydet "at lyset i klinisk innstillingen har ingen klinisk relevant effekt på pulsoksymeteravlesninger."

Neglelakk

Pulsoksimetre funksjon ved å oppdage disse signalene av arteriell blodstrøm ved å sende ut et lys bølgelengde. Hvis noe forstyrrer dette lyset, inkludert neglelakk og falske negler, vil oksymeteret ikke være i stand til å oppdage de arterielle blodstrøm pulse like lett, og dermed gi unøyaktige målinger. Selv om det ikke er bevis på at dette er tilfelle, er det fortsatt best å fjerne neglelakk eller falske negler for å få de mest nøyaktige målinger mulig.