Hva er selektiv Debridement?

January 8

Hva er selektiv Debridement?


Debridement er fjerning av nekrotisk eller usunn vev fra et sår for å fremme helbredelse. Debridement starter helbredende kaskade, styrer lukt og reduserer sjansen for smitte ved å fjerne bakterier. Selektiv debridement er målrettet fjerning av usunn vev kun, i motsetning til ikke-selektive debridement, som kan fjerne friskt vev, og dermed gjør såret større ut og forårsaker smerte. Fire viktigste metoder for selektiv revisjon finnes: autolyse, enzymatisk, kirurgisk og biologisk. Fremgangsmåten er angitt er basert på såret typen, smertenivå og situasjons haster.

autolytisk Debridering

Autolytiske revisjonen er den naturlige og svært selektiv prosess der kroppens egne enzymer bryter ned nekrotisk vev og er den enkleste og minst smertefulle. Denne prosessen med naturlig heling kan produsere store mengder eksudat, som består av vekstfaktorer, immunceller og dødt vev. Selv om denne metoden er å foretrekke, vanligvis tar det lengst og er ytterligere redusert i de med sirkulasjon nyrefunksjon og hos den immunsupprimerte pasienten. Okklusjon inneholdende en hydrogel til å mykne og bryte ned nekrotisk vev kombinert med et belegg for å gi et fuktig miljø som feller denne helbredende sårvæske blir brukt til å understøtte kroppens naturlige prosess. Imidlertid er autolytisk debridement upassende for sår som har blitt infisert.

enzymatisk Debridering

Enzymatisk debridement er et farmasøytisk re-etablering av kroppens naturlige autolytisk debridement prosess. Et utvalg av topikalt salver har blitt utviklet av naturlig forekommende bakterier og proteolytiske enzymer som er benyttet i en såret for å støtte kroppens autolyse aktivitet. Men noen enzymer er mer selektive enn andre. Kollagenase-baserte debridement er den mest selektive fordi den er rettet mot tredobbelt spiral kollagen eksklusivt, og vil ikke forringe noen andre proteiner.

kirurgisk Debridering

Kirurgisk eller skarp debridement er den raskeste måten å fjerne dødt vev. Det er imidlertid invasiv, mindre selektiv og kan føre til smerter, slik at det kreves bruk av en bedøvelse. Det er indisert for store, dype vev skade, smertefulle sår og presserende situasjoner. Skade på levedyktige vev og blødning oppstår ofte under prosedyren om det kan tjene til å stimulere vekst og helbredelse faktorer. Kirurgisk inngrep utføres typisk i forbindelse med andre opprenskingsgruppa teknikker.

biologisk Debridering

Biologisk debridement er bruk av sterile flue mark å fordøye nekrotisk vev. De debride såret ved å fordøye dødt vev uten å skade det friske vevet og stimulerer proteolytisk enzym produksjon. Denne metoden har vist seg å være effektivt, men det er ikke mye brukt på grunn av sine psykiske og estetiske barrierer.