Er for mange vitaminer farlig?

July 3

Mange tar vitaminer og kosttilskudd hver dag for å avverge mulige helseproblemer, men noen mennesker tar store mengder. Mens kroppen er flink til å skylle ut overflødige vitaminer trenger det ikke, er det noen vitaminer som er vanskelig å tømme og kan føre til problemer når de bygger opp. Selv vannløselige vitaminer som forlater kroppen raskt kan ha negative effekter når det tas i overskytende beløp.

Vannløselige vitaminer

Overskytende mengder av enkelte vitaminer er mindre farlig enn andre. Vannløselige vitaminer som vitamin B og vitamin C brytes ned raskt og gå ut av kroppen gjennom urinen, så tar store mengder er mindre sannsynlighet for å gjøre skade. Men selv disse vitaminer kan føre til problemer når for mange er tatt.

Fettløselige vitaminer

Fettoppløselige vitaminer er større sannsynlighet for å forårsake problemer, siden de ikke brytes ned raskt. De inkluderer vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K. Disse vitaminene er ikke lett spyles ut av systemet, men i stedet akkumuleres i leveren. Når dette skjer, kan de vitaminene har en giftig effekt på hjertet, hjernen og vitale organer og forårsake problemer, inkludert hodepine, muskelsmerter, tretthet og kvalme.

Vitamin C

Den mest populære vitamin, mange tar store doser av vitamin C for å avverge problemer som forkjølelse og med kreft. Selv om det er vannløselig, kan for mye vitamin C har en giftig effekt på kroppen og forårsake diaré og kvalme. Overflødig vitamin C har også vært knyttet til en økt forekomst av nyrestein.

vitamin A

De fleste får nok av vitamin A i et normalt kosthold gjennom matvarer som korn og melk, og det har lenge vært ansett som viktig for å opprettholde sunne bein. Men overskudd av vitamin A har vært knyttet til en større sannsynlighet for å utvikle slitasjegikt. Som et fettløselig vitamin, er det også vanskeligere for kroppen å skylle ut og kan bygge opp i leveren og produsere toksiske effekter på kroppen.

vitamin E

Mange tar vitamin E tilskudd for å forebygge plager som Alzheimers sykdom, macula degenerasjon, hjertesykdommer og andre problemer som kommer med alderdom. Men tar store mengder vitamin E har vært knyttet til en økt forekomst av noen av de problemene det har tatt for å hindre, blant annet hjertesykdom og slag.

Bunnlinjen

Oftere enn ikke, vil ta for mange vitaminer produserer bare små problemer. Men for folk flest, å ta en multi-vitamin gir mer enn nok av anbefalt daglig dose (RDA) av vitaminer som trengs hver dag.