Seldinger teknikk

November 1

Den Seldinger teknikk er en medisinsk prosedyre som brukes til å sette inn et rør i en arterie, får tilgang til pasientens blodbanen.

Opprinnelse

Dr. Sven-Ivar Seldinger var den første til å bruke denne prosedyren i 1953. Han skrev en artikkel som forklarer sin nye teknikk, og det ble snart en populær medisinsk prosedyre.

Teknikk

Først blir lokalbedøvelse brukt til området hvor innsettingen vil finne sted. Behandleren gjør en mindre snitt i huden og punkterer arterien med en tynn nål. Når nålen er fjernet, er en fleksibel ledning som er lagt inn i arterien og avanserte noen få cm dypt inn i blodet. Behandleren glir et kateter eller tynn slange over guidekabel og posisjonerer røret på riktig sted og vinkel. Tråden kan nå fjernes, slik at kateteret inne i arterien før prosedyren er fullført.

applikasjoner

Nå som legen har trygt og raskt fått tilgang til den arterielle systemet, kan flere prosedyrer utføres. Den mest vanlige bruk er en angiografi, som fargestoff settes inn i arterien. Visualisere dette fargestoff på en radio-sensitiv skjerm, kan legen undersøke blodstrømmen i arteriene, årer og kapillærer. Dette gjør legen for å observere innsnevret eller utvidet blodtilførselen til bestemte områder. Den Seldinger teknikken kan også brukes til å drenere væske bryst, bringe næringsstoffer direkte til magen og andre mindre invasive prosedyrer.

risiko

Den Seldinger teknikk er en rutinemessig og sikker prosedyre. Mulige sjeldne komplikasjoner omfatter infeksjon og tap av førerledningen inne i pasienten. Begge disse risikoene er svært små og forebygges.