Hva er dårlig mat for tennene?

January 18

Hva er dårlig mat for tennene?


Maten du spiser kan påvirke helsen til tennene. Mat strømmer ikke bare kroppen din, men plakk levende inni munnen. Plakk trives off av stivelsesholdige og sukkerholdige matvarer. Over tid, bryter plakett ned emaljen på tennene som fører til tannråte. Matvarer som er vanskelig eller inneholder syrer også forårsake skade på emaljen, noe som øker risikoen for tannskader.

stivelsesholdige matvarer

Stivelsesholdige matvarer skape et næringsområde for plakk. Matvarer som brød, potetgull, kjeks, pommes frites, pretzels og pasta pleier å bo i munnen lenger siden de holde seg til tennene. Tørket frukt som rosiner kan også holde seg til tennene dine liker stivelsesholdige matvarer. Slik fjerner stivelsesholdige matvarer fra tennene, tanntråd eller skylle munnen med vann. Tar tid å fjerne maten stikker til tennene kan kutte ned på plakk.

sukker~~POS=TRUNC matvarer

Når du spiser sukkerholdig mat, forblir sukker på tennene til den er fjernet. Plakk strømmer av sukker og produserer syrer som bidrar til tannråte. Godteri, kjeks, kaker, brownies, brus og søt te alle inneholder store mengder sukker. Når du nippe til brus, søt te og selv sport drinker, er en konstant tilførsel av sukker kommer inn i munnen. Hvis du bestemmer deg for å konsumere sukkerholdig mat og drikke, drikke en kopp vann for å skylle noen av sukker ut av tennene eller pusser tennene etterpå.

Surt Foods

Sure matvarer spise vekk emaljen som beskytter tennene. Over tid, erosjon av emalje later tennene i fare for tannråte. Tomater og sitrusfrukter er næringsrik, men de inneholder syre. Spis tomater og sitrusfrukter med andre matvarer for å redusere skade på tennene. Vær forsiktig med å legge sitroner eller limes til vann for smaken, siden de er sure matvarer. Diet soda er ikke trygt for tennene heller. Mens vanlig brus gir en tilførsel av sukker til tennene, både vanlig og diett brus inneholder syrer.

Tips

Dental sykdom kan forebygges. Unngå mat som er dårlig for tennene dine kan forbedre din tannhelse. Alltid pusser tennene to ganger daglig og tanntråd minst en gang per dag, ifølge American Dental Association. Du kan også tygge sukkerfri tyggegummi etter måltider og snacks å fjerne matrester fra tennene. Konsumere sukkerholdige matvarer med måltider siden du produserer mer spytt - dette bidrar til å vaske matrester fra tennene. Selv uten søtningsmiddel, begrense kaffe og te for det kan sette flekker på tennene. Tygging på is kan også skade emaljen. Frukt, grønnsaker og meieriprodukter stimulere produksjonen av spytt i munnen som bekjemper plakk. De kan også forsyne deg med essensielle næringsstoffer for å styrke tennene som kalsium.