Giftige lipider og karbohydrater

August 12

Giftige lipider og karbohydrater


Lipider og karbohydrater er byggesteinene i kroppen; som sådan, skadelige former av disse to makromolekyler ikke er svært vanlig. Imidlertid visse stoffer inneholde skadelige fett og karbohydrater som kan skade humane celler og forårsake sykdom.

Forhold

Det er ingen sammenheng mellom giftige lipider og giftige karbohydrater; hvert enkelt stoff kommer i kroppen gjennom ulike virkemidler, og har ulike effekter på mennesker.

dannelse

Noen toksiske lipider er dannet ved oksidasjonsreaksjoner som finner sted i løpet av fettstoffskiftet. Andre giftige lipider er inntatt og er giftige på grunn biomagnifications, akkumulering av giftstoffer i kjøttet av organismer.

åreforkalkning

Low-density lipoproteiner (LDLs) i blodet kan bli skadet av giftige lipider og øke risikoen for plakk og åreforkalkning.

nøytralisering

Nyere studier av Oregon State University har funnet at noen antioksidanter, som vitamin C, nøytralisere de skadelige effektene av giftige lipider. Men den samme studien viste at vitamin C kan også være til stede i DNA-skadende forbindelser.

lektiner

Lektiner er karbohydrater som finnes i planter enn det som kan være giftig hvis konsumert under visse forhold, for eksempel i rå røde kidneybønner. Inntak av lektiner kan føre til kvalme, oppkast og diaré.

etanol

Etanol, den kjemiske inneholdes i alkoholholdige drikkevarer, er giftig for celler i kroppen. Inntak av for mye etanol kan føre til leversykdom, pankreatitt eller kreft.