Om bendelorm hos mennesker

September 18

Bendelorm infeksjon hos mennesker (kalt Taeniasis) er sjeldne. Det er vanligvis et resultat av å spise kokt kjøtt eller fisk. Ofte er det få eller ingen symptomer, men visse typer bendelorm kan føre til alvorlige komplikasjoner. Typisk er bendelorm eggene inntatt og deretter vokse til larver i tarmen. En fullvoksen voksen orm kan nå en lengde på 15 til 30 fot. Den beste måten å unngå kontrahering bendelorm er å koke riktig mat og å praktisere god hygiene og håndvask.

årsaker

Bendelorm infeksjon er et resultat av å spise kjøtt som ikke er riktig tilberedt. Ulike arter av bendelorm kommer fra ulike typer kjøtt. Taenia saginata kommer fra okse, kommer Taenia solium fra svinekjøtt, og Diphyllobothrium latum kommer fra visse typer ferskvannsfisk. Bendelorm fra storfekjøtt og svinekjøtt kan være så lang som 30 fot. Svinekjøtt bendelorm Taenia solium kan smitte fra menneske til menneske hvis det er kontakt med avføringen til en infisert person. Dette kan skje ved inntak av forurenset mat eller vann, eller ved å berøre forurensede overflater som møbler eller klær, og deretter berøre munnen.

symptomer

De fleste mennesker med bendelorm viser ingen fysiske symptomer. Diagnosen bendelorm infeksjon, kalt Taeniasis, vanligvis oppstår når en lege undersøker pasientens avføring og finner proglottids (ormen segmenter) eller egg. Av og til kan en pasient lider av øvre abdominal ubehag, tap av appetitt og diaré. Noen pasienter ser ormen segmenter i avføringen eller føle bevegelsen av bendelorm flytte ut gjennom anus.

komplikasjoner

Larvene av svinekjøtt bendelorm, Taenia solium, kan føre til en tilstand som kalles cysticerkose, etablering av cyster i forskjellige deler av kroppen. Larvene bryte gjennom veggen av tarmen og reise til muskler, organer eller til og med hjernen. Cyster de forårsaker, avhengig av deres plassering, kan det føre til ytterligere komplikasjoner, som for eksempel beslag, hjerteproblemer og til og med nedsatt syn eller blindhet. Folk som kontrakten fisken bendelorm kan bli blodfattig, fordi Diphyllobothrium latum absorberer vitamin B-12, noe som gjør at de røde blodcellene til å modnes.

Kurere

Vanligvis er en enkelt dose av en oral medisin som brukes til å behandle Taeniasis. Niclosamide, praziquantel og albendazole er noen medisiner som kan brukes. Med mindre hjernen er infisert, er cysticerkose vanligvis forblir ubehandlet. En lege kan foreskrive en medisin for å håndtere bivirkninger, som for eksempel betennelse.

Forebygging

The National Institutes of Health (NIH) sier at bendelorm infeksjon er sjeldent i dag på grunn av mat og dyr omsorg forskrifter. Likevel er det viktig å grundig koke kjøttet til en temperatur på minst 135 grader Fahrenheit. Også, frysing kjøtt i lang tid kan redusere sjansene for kontrahering bendelorm. Unngå å spise sushi laget av ferskvannsfisk. Til slutt, praktisere god hygiene for å unngå å pådra Taeniasis fra en smittet person.