Galle Kolikk Behandling

October 29

Biliær kolikk er et vanlig symptom på gallestein sykdommer gallestein og galleblærebetennelse. Den presenterer så alvorlig høyre øvre magekramper smerter og kvalme. Dette skjer når gallestein hindrer gallegangs. Gallestein dannes når galle som inneholder for mye kolesterol stivner og blir til en fast sten-lignende partikkel.

Terminologi

Begrepet kolikk er en misvisende benevnelse. Det innebærer at kramper kommer og går, mens biliær kolikk smerter kan vare i opptil tre timer. Det er lettet når steinen beveger seg tilbake fra gallegangs inn i galleblæren eller omkringliggende strukturer.

symptomer

Foruten smerter i høyre abdominal kvadrant, andre symptomer på gallekolikk inkluderer fordøyelsesbesvær og halsbrann. Smerte kan reise til skulderen og mid-back. Kilder er konflikt om hvorvidt eller ikke fet mat intoleranse er et symptom. Tap av appetitt oppstår under akutte anfall.

Forebygging

Leger anbefaler vanligvis en diett lav på fett for gallestein forebygging. Vekttap for overvektige personer og opprettholde idealvekten også anbefales.

Diagnostisering og Betraktninger

Diagnostisering av biliær kolikk kan være vanskelig som smerter i epigastriet er et symptom på mange andre sykdommer. Det gjør heller ikke alltid til stede som en del av en gallestein problem å gjøre diagnose enda mer problematisk. Av denne grunn, blir pasientens tidligere historie og løpende symptomer nøye evaluert.

Den foretrukne diagnostiske test for å bekrefte tilstedeværelse av gallestein er en abdominal ultralyd. X-stråler kan også tas for å utelukke andre problemer som forstoppelse.

konservativ behandling

Sengeleie anbefales inntil smertene er løst. For tilbakevendende angrep, er smertestillende midler som NSAIDs og analgetika foreslått. Reseptbelagte medisiner som diklofenak eller narkotiske smertestillende midler er gitt for mer alvorlige smerter.

Hvis brekning inntreffer, kan IV væsker må gis for å forhindre dehydrering ved langvarig angrep samt antiemitic stoffer som metoklopramid eller Prochlorperazine. Medikamenter som bidrar til å oppløse gallestein kan anvendes alene eller i forbindelse med lithotripsi beskrevet nedenfor.

kirurgisk behandling

Selv med forebyggende tiltak og ikke-invasiv behandling vil de fleste pasienter som opplever biliær kolikk og gallestein har tilbakefall av begge problemene. Derfor er kirurgisk fjerning av gallestein anbefales sterkt å forhindre ytterligere angrep.

En kolecystektomi, prosedyren for fjerning av gallblader, velges av pasienter som ønsker å unngå fremtidige komplikasjoner fra gallestein sykdommer. En laparoskopisk kolecystektomi er å foretrekke hos pasienter med atypiske biliær kolikk symptomer som ingen smerter eller flatulent dyspepsi. Denne fremgangsmåten innebærer bruk av en laparoskop som bruker mindre snitt enn en tradisjonell cholecystectomy. Et annet alternativer er lithotripsi, som bruker sjokkbølger å bryte ned steiner i galleblæren, slik at de lettere skal passere gjennom urinen.