Har Gluten gjøre deg feit?

February 14

Har Gluten gjøre deg feit?


Det er mye uenighet der ute om en glutenfri diett. Det er lett å være uklart om akkurat hva gluten er, og hvorvidt en glutenfri diett er riktig for deg. Mens noen mennesker følger en glutenfri diett i et forsøk på å gå ned i vekt, gluten i seg selv gjør deg ikke feit. I motsetning til det mange tror, ​​de fleste ikke trenger å følge en glutenfri diett med mindre de har en autoimmun tilstand som kalles cøliaki.

Hva er gluten?

Gluten er en gruppe proteiner som finnes i hvete, rug og bygg som påvirker hvordan elastisk brøddeig er, og hvordan seig det ferdige produktet vil bli. Består av proteiner gluteniner og gliadin, fører gluten betennelser, smerter og fordøyelsesproblemer hos personer som har cøliaki. Gluten finnes også i mange sauser og husholdningsprodukter, og kan lett bli kryss-forurenset fra en gluten som inneholder mat til en annen ikke-gluten inneholder mat. De som følger en glutenfri diett bør se etter sertifiserte glutenfrie produkter.

Hvordan gjør vi opp i vekt?

Vektøkning oppstår når vi forbruker mer kalorier (via mat og drikke) enn vi forbrenner i løpet av dagen vår. Hvis dette mønsteret av caloric overkant fortsetter over lengre tid, får vi vekt. Det motsatte er sant også. Når vi mister vekt, betyr det at vi brenner mer kalorier enn vi forbruker. Å være i kalori likevekt betyr at vi forbruker samme mengde kalorier vi forbrenner, og derfor ikke få eller miste vekt.

Hvorfor unngå gluten?

Personer som har cøliaki må unngå gluten. Hvis noen med cøliaki spiser glutenholdig mat, kan det føre til alvorlig betennelse i tynntarmen. Siden mange matvarer inneholder gluten, kan en sann glutenfri diett være vanskelig å opprettholde. Men når det gjøres riktig, kan en glutenfri diett være veldig sunn og næringsrikt, så mange hele plantebaserte matvarer ikke inneholder gluten. Hvis du mistenker at du kan ha enten en gluten intoleranse eller cøliaki, bør du rådføre deg med legen din.

Gluten og Vekt

Selv om glutenholdige matvarer ikke inneholder kalorier, ikke gluten i seg selv ikke gjøre deg feit eller føre til vektøkning. Du bør ikke unngå glutenholdige matvarer spesielt for å gå ned i vekt. Hvis vekttap er målet ditt, bør du sikte på å være i kaloriunderskudd, eller inntar færre kalorier enn du forbrenner.