Sanne fakta om røyking

October 25

Du vet at røyking påvirker helsen din, men du kan ha spesifikke spørsmål eller bekymringer om røyking. Du lurer kanskje på hva sigarettrøyk inneholder faktisk som gjør det så farlig, og hvor farlig det er for barn å bli utsatt for sigarettrøyk.

Du kan også være lurt å vite om det rammer menn og kvinner ulikt, og i så fall på hvilken måte.

Egenskaper

Sigaretter inneholder kjemikalier som er absorbert inn i kroppen gjennom mainstream røyk, som er røyken du tar i når du inhalerer sigarett. De inneholder også kjemikalier som er utgitt i røyken du puster ut. Når folk rundt deg kommer i kontakt med passiv røyking, de får de samme kjemikaliene du er.

Førti-tre av de kjemikaliene som finnes i sigarettrøyk er kjent for å være kreftfremkallende --- stoffer som forårsaker kreft. Disse omfatter, men er ikke begrenset til dimethylnitrosamine, ethylmethylnitrosamine, nitrosopyrrolidine, hydrazin, vinylklorid, uretan og formaldehyd.

Sigarettrøyk inneholder også nitrogenoksid og karbonmonoksid. Begge disse er skadelige gasser. I tillegg, cyanid, benzen, metanol, eller tre alkohol og ammoniakk, så vel som andre skadelige kjemikalier, er også funnet i sigarettrøyk.

effekter

Røyke sigaretter fører til en senking av HDL, eller gode kolesterolet, nivåer. Dette kan skje i tenårene røykere samt voksne røykere.

Røyking forårsaker ikke høyt blodtrykk, men det øker blodtrykket midlertidig. Dette fører til langvarig skade, slik som herding av skipene.

Diabetikere som røyker kan ha problemer med å håndtere deres tilstand. I tillegg øker røyking komplikasjoner som kan oppstå som et resultat av å ha diabetes, inkludert nyresykdom, blindhet og høyt blodtrykk.

Fare for barn

Kvinner som røyker under svangerskapet øker risikoen for sine barn som dør mens de fortsatt i barndom. Røyking under svangerskapet øker også risikoen for krybbedød. Det er en sterk sammenheng mellom krybbedød og røyking.

Effektene av sigarettrøyk på barns lunger kan begynne når barnet er bare to til ti uker gamle.

Sigarettrøyking påvirker enda et barns tenner. Barn som er utsatt for passiv røyking på en jevnlig basis stå en økt sjanse for å utvikle hulrom.

Hvordan det påvirker kvinner

Røyking påvirker en kvinnes evne til å lage nye bein. Dette setter kvinner som røyker på et høyere risiko for tap bentetthet og osteoporose. Kvinner som er i overgangsalderen, eller har gått gjennom overgangsalderen og som røyker har større risiko for lidelse hoftebrudd, en risiko som øker med alderen hvis kvinner fortsetter å røyke.

Hvordan det påvirker menn

En mann som røyker 18 eller flere sigaretter om dagen i ca to år kan se en markert nedgang i hans evne til å få barn. I tillegg røyking senker en manns sexlyst, noe som gjør ham ønsker sex sjeldnere

Menn som lider av slitasjegikt i kneet oppleve en høyere tap av brusk og har mer alvorlige knesmerter enn menn som ikke røyker.