Hva er noen typer lipider?

April 24

Begrepet "lipid" grupper sammen alle naturlig forekommende fettløselige molekyler, slik som triglyserider - også kjent som fettstoffer og oljer, - samt fosfolipider og steroler. Flertallet av lipider som finnes i matvarer er fett og oljer.

Funksjon

Lipider er et konsentrert energikilde, som inneholder nesten dobbelt så mye energi per gram enn protein eller karbohydrater. Lipider også bære fettløselige vitaminer i kroppen, og er involvert i mange kroppsfunksjoner, slik som isolerende legemet fra temperaturer endringer i miljøet og forlenge fordøyelsesprosessen.

triglyserider

Viktig for fettstoffskiftet og produksjon av energi, er triglyserider sammensatt av tre fettsyrer: mettede fettsyrer, umettede fettsyrer inkludert enumettede og flerumettede fettsyrer, og hydrogenerte fettsyrer. Flerumettet fettsyrer gir kroppen med essensielle næringsstoffene den ikke kan produsere på egen hånd. Mettet og hydrogenerte fettsyrer, men øke kolesterolnivået og øke en persons risiko for hjertesykdom.

fosfolipider

Fosfolipider, også kjent som fosfatider, er fettderivater og hoveddelen av cellemembraner. Fosfolipider også hjelpe til i å regulere cellemiljøet.

steroler

Sternols er en viktig gruppe innenfor den bredere klassifisering av steroider. De er den avgjørende del av en plante membran og kan finnes i korn, frukt, nøtter, frø, grønnsaker og vegetabilske oljer.

Olestra

Olestra er en del lipid, men også en del karbohydrater og er noen ganger brukt som en feit erstatning i "lav-fett" eller "fettfri" bearbeidet mat og diett produkter.