Årsak og forebygging av leddgikt

October 22

Årsak og forebygging av leddgikt


Leddgikt er en sykdom som påvirker nesten én av fem voksne i løpet av livet. Den er karakterisert ved svelling og smerte i ett eller flere ledd, ofte forårsaker begrenset mobilitet. Smerten av leddgikt kan føre til mange mennesker til å gi opp visse aktiviteter som de en gang elsket. Forskere har ikke fant frem til en eksakt årsak til leddgikt, men de vet mange risikofaktorer som kan knyttes til det. Lære måter å bidra til å forhindre leddgikt kan hjelpe deg å holde aktiv lenger.

Typer av leddgikt

Det er over et hundre forskjellige typer av artritt som kan forekomme i forskjellige deler av kroppen. Artrose og revmatoid artritt er de to vanligste typene. Artrose oppstår når smertene er forårsaket av bein gnir mot hverandre. Denne sykdommen kan utvikle seg over mange år med stress på ledd eller kan oppstå etter en akutt skade. Revmatoid artritt oppstår når immunsystemet angriper bein og ledd. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan det skade brusk og bein, forårsaker hevelse og smerte.

genetikk

Leddgikt kan føres gjennom arvelighet. Forskere har faktisk vært i stand til å finne en bestemt gen som kan forutsi revmatoid artritt. Hvis dette genet er til stede i ditt DNA, har du en større sjanse for å ha problemer. Selvfølgelig har dette genet betyr ikke at du vil definitivt få sykdommen, det betyr bare at genetikk sette på et høyere risiko.

Slitasje

Hvis du har en tendens til å bruke en bestemt felles for en bestemt handling gjentatte ganger, har du en god sjanse for å utvikle leddgikt. Folk som deltar i en bestemt idrett og gjør mye av den samme bevegelsen legger mye belastning på ledd og til slutt kan det bli leddgikt. Løpere legger mye stress på sine knær og ankler; en baseball pitcher kan slites ned skulderen. Akutt skade kan også la deg i en større risiko for leddgikt. En bilulykke eller en idrettsskade som helbreder kan til slutt bli leddgikt. På grunn av den belastning det forårsaker på knokler og ledd, kan fedme også forårsake artritt.

Infeksjon

Noen ganger kan enkelte organismer inn i kroppen som forårsaker en infeksjon som kan utløse leddgikt. Det er forskjellige bakterier, virus og sopp som kan ha denne effekten. Et eksempel er Lyme-sykdom. Bakteriene som kommer fra denne sykdommen kan utløse leddgikt i mennesker med en genetisk predisposisjon for det. Fremmedlegemer som kommer inn i kroppen, som nåler og andre medisinske instrumenter, kan gi en vei for bakterier å komme inn i kroppen.

Forebygging

Det er ingen garantert måte å forebygge leddgikt. Den beste måte å forsvare deg selv er å få regelmessig mosjon og spise en godt balansert kosthold. Fordi fedme kan føre til leddgikt, opprettholde en sunn vekt kan redusere sjansene for å få sykdommen. Reduser noen øvelser som setter belastningsskader på et felles og forårsake problemer som tennisalbue. Ronald Lawrence, MD, forfatter av "Forebygging av leddgikt: En helhetlig tilnærming til livet uten smerter," anbefaler å ta daglige vitamintilskudd. Mange mennesker ikke får nok av sine viktige næringsstoffer på grunn av dårlig eller manglende dietter. Han går også å drikke rikelig med vann hver dag. Vann holder kroppen hydrert og bidrar til å smøre leddene, holde dem friske lenger.