Hva er Diagnostisk stråling?

October 7

De fleste som har vært på et sykehus eller klinikk har sikkert hørt noen omtale av diagnostiske stråling. Men mange av dem trolig er ikke helt sikker på hva det er. Siden de fleste av oss ikke har en medisinsk grad, kan det noen ganger være forvirrende når ord som dette blir kastet rundt. Så hva er egentlig diagnostisk stråling?

Identifikasjon

Diagnostisk stråling er i hovedsak etablering av bilder eller bilder av indre organer gjennom eksterne midler. Det er en ikke-invasiv metode for å påvise en sykdom, sykdom eller sykdom som kan plage en pasient. I utgangspunktet er det å ta av røntgenstråler, i vid forstand av begrepet, for å diagnostisere et problem uten å måtte åpne opp personen. Dette betyr ikke at den enkelte aldri blir nødt til å gå gjennom noen form for kirurgi. Det er alt avhengig av hva resultatene av diagnostiske stråling si legen. Men det vil ikke skje før etter at bildene er tatt, og en diagnose kan stilles.

typer

Diagnostisk stråling er en ganske omfattende klassifisering av prosedyrer eller metoder for å skape disse bildene. Det ville inkludere en CT (computertomografi), MR (Magnetic Resonance Imaging), Mammografi, radiografi og ultralyd. Innenfor hver av disse, er det også flere modaliteter, inkludert colonography, angiografi, galactography, hysterosonography, artrografi og myelografi. Til syvende og sist, type avbildnings brukt til å lage bilder er avhengig av det området av legemet der den diagnostiske stråling er nødvendig - noe som betyr at man ikke nødvendigvis bruke et CT til å undersøke en kvinnes bryst.

Funksjon

Selvfølgelig ville den viktigste funksjonen til noen form for diagnostisk stråling kan hjelpe i deteksjon og diagnose av eventuelle sykdommer eller andre helserelaterte spørsmål uten å måtte åpne opp pasienten. Likevel, mye som den brede klassifisering seg selv, hver type diagnostisk stråling har sin individuelle formål. Og hver har sine egne fordeler (hastighet, effekt eller kostnads), avhengig av de potensielle problemene en viss pasient måtte ha.

Egenskaper

En CT, som ofte blir referert til som et CAT scan, skanner kroppen via flere røntgenstråler (flere blir det operative ord) som selve maskinen roterer rundt pasienten. Det er brukt som en litt rask metode til å oppdage potensielle problemer i magen, brystet, hodet, ryggen og til og med bihulene, for å nevne bare noen få. CTs kan oppdage interne traume, skjelett skader, skade på halsen eller ryggraden, en rekke former for kreft (lunge, lever, bukspyttkjertel og så videre) og tumorer og vev som ikke nødvendigvis ville bli sett i andre former for stråling.

Mens anvendt i nesten samme forhold som en CT, blir en MR også benyttes i å overvåke effekten av en pasients behandling. Den kan oppdage forskjellen mellom unormal vev og normalt vev bedre enn andre former for stråling. Du ser det mye i evalueringen av indre organer (som hjerte, lever og nyre) og bein (som hofte og bekken), arterielle anomalier, patologi i reproduktive organer og sykdommer i hjertet.

Mammografi brukes hovedsakelig i en prosedyre de fleste kvinner er kjent med: mammogram. Det er en av de beste måtene å oppdage brystkreft tidlig.

Radiografi er i det vesentlige i form av diagnostiske strålings de fleste er kjent med, som det ofte referert til som X-stråler. Denne formen for stråling brukes hovedsakelig for saker som involverer skjelettet.

Ultralyd er metoden med å bruke høyfrekvente lydbølger for å detektere en tilstand i kroppen. De fleste forbinder ultralyd med graviditet, så det er trolig den sikreste og mest effektive måten å undersøke fosteret i mors liv. Men det er også brukt til å diagnostisere problemer som involverer smerte og hevelse, for å veilede nåler under medisinske prosedyrer, for å veilede biopsi og å undersøke indre organer (som lever, milt, nyrer og blære).

Advarsel

Mens diagnostiske stråling er en viktig del av pasientbehandlingen, kommer den med noen risiko. Når en person blir utsatt for for store mengder av stråling, er det meget liten sjanse for kreft. Med prosedyrer som MRI, kan sedasjon metodene som brukes ha en ugunstig virkning på enkelte individer. Og folk kan ha en allergisk reaksjon på noen injeksjon brukes til å lage bildene. Men fordelene virkelig oppveier noen av risikoene.