Informasjon om Hoof & Mouth sykdom hos mennesker

December 18

Informasjon om Hoof & Mouth sykdom hos mennesker


Hoof og klovsyke er en viral sykdom som først og fremst effekter spedbarn og barn. Den virkelige navn tilstand er hånd-, fot- og munnsykdom (HFMD), men det er ofte referert til som hov og munnsykdom, som er en sykdom som bare påvirker husdyr. De to forholdene er ikke i slekt.

symptomer

Symptomene på HFMD vanligvis begynner med tap av matlyst, feber, sår hals, hodepine, tretthet og irritabilitet hos små barn. Etter en dag eller to sår, som begynner som små røde flekker, utvikle seg i barnets munn, på hans tannkjøttet, tungen og innsiden av kinnene. Disse sårene blemme og ofte blir sår. Et utslett danner også på håndflatene og på fotsålene. Dette utslett, som ikke er kløende, kan også vises på hans rumpe eller kjønnsorganene.

Forårsake

HFMD er forårsaket av et virus i gruppen av enterovirus som inkluderer coxsackievirus, echoviruses, poliovirus og enterovirus. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, den hyppigste årsaken til HFMD er coxsackievirus A16. Enterovirus 71 har også vært kjent for å forårsake utbrudd. HFMD er en smittsom sykdom som spres ved direkte kontakt med en infisert person. Viruset er i sekreter fra nese og svelg samt fra spytt, avføring og væske fra blemmer.

Risikofaktorer

Sykdommen er mest utbredt blant barn under 10 år, men noen ganger voksne kan også bli smittet. Grunnen til at barn er mer utsatt er at de ennå ikke har utviklet antistoffer for å beskytte dem mot eksponering. Når smittet, de utvikle en immunitet mot det spesifikke virus som forårsaket det, men det er mulig å bli infisert på nytt etter en annen virus i enterovirus-gruppen. HFMD kan ikke overføres til eller fra dyr eller andre dyr.

Diagnose

Vanligvis en lege kan identifisere HFMD ved å undersøke utslett og sår, og med tanke på symptomene og pasientens alder. Legen din kan sende ut prøver fra barnets avføring eller halsen for å bestemme viruset som forårsaket sykdommen. Ettersom resultatene for denne testen kan ta mellom to til fire uker mange leger ikke bruker den.

Behandling

Det finnes ingen behandling for HFMD, men du kan behandle symptomene på smerter, smerter og feber. Over-the-counter ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner som paracetamol og ibuprofen er nyttig for å lindre smerte og redusere feber. Numbing spray og munnvann kan også brukes til å lindre munnen smerte. Popsicles, iskrem, sorbet, is chips og is vann er mindre smertefullt på sårene. Det er viktig at pasienten drikke rikelig med væske for å holde seg hydrert. Hvis alvorlig dehydrering oppstår kan det være nødvendig å administrere intravenøs væske.

Forebygging

Forebyggende tiltak er hyppig håndvask, spesielt etter bruk av badet eller bleieskift; rengjøring og desinfisering overflaten og leketøy; og unngå kontakt (klemming og kyssing, deling av glass og bestikk) med en infisert person. En oppløsning av 1/4 kopp blekemiddel tilsettes til en liter vann er tilstrekkelig for desinfisering.

komplikasjoner

Komplikasjoner er sjeldne, men kan inkludere aseptisk meningitt (feber, stiv nakke, hodepine og ryggsmerter), encefalitt (en potensielt dødelig tilstand der hjernen sveller) eller lammelse (tilsvarende polio).