Bivirkninger av Antipsykotika

February 16

Antipsykotiske medisiner er først og fremst brukes for å behandle schizofreni, selv om de også kan anvendes for maniske faser av bipolar lidelse. De omfatter typiske antipsykotika som klorpromazin og haloperidol og atypiske typer som aripiprazol og klozapin.

Vanlige bivirkninger

De hyppigst rapporterte bivirkningene er tretthet, tåkesyn, sol følsomhet, rask hjerterytme, utslett, muskelsvakhet, overdreven sult, seksuell dysfunksjon, svimmelhet og menstruasjonsproblemer.

Vektøkning

Atypiske antipsykotika kan forårsake betydelig vektøkning, noe som kan føre til andre problemer, inkludert diabetes og forhøyede kolesterolnivåer. De som tar atypiske antipsykotika bør ha sin vekt og blodsukkeret overvåkes.

bevegelses~~POS=TRUNC

Typiske antipsykotika kan forårsake problemer med fysisk bevegelse inkludert stivhet, skjelvinger og muskelkramper. Lang tids bruk kan føre til en lidelse som kalles tardiv dyskinesi, noe som fører til ufrivillige bevegelser, særlig rundt munnen.

Risiko for eldre pasienter

Antipsykotika er ikke lenger godkjent for behandling av demens. Både typiske og atypiske antipsykotika øke risikoen for død, først og fremst forårsaket av hjerteproblemer og infeksjon, hos eldre.

klozapin

Klozapin blir ansett som mer effektiv på å kontrollere psykotiske symptomer enn andre antipsykotika, men har også større risiko, inkludert lavt antall hvite blodlegemer og kardiomyopati. Pasienter som tar klozapin må overvåkes nøye.