Hva er tegn på å få en periode for første gang?

July 24

Hva er tegn på å få en periode for første gang?


Som en jente kropp forbereder seg på å gå inn i voksenlivet, visse endringer skje. Gjennom puberteten, i den innledende opp til den første menstruasjonssyklusen, vil du ha en rekke nye kroppslige erfaringer. Det er ekstremt viktig å vite at disse endringene er normalt. Noen av dem kan komme som en overraskelse, og noen ganger kan du finne noen av kroppslige endringer ubehagelig. Snakk med en lege eller en nær venn eller et familiemedlem om tegn på å få en periode for første gang.

Breast Vekst

Ifølge US Department of Health, skjer den første menstruasjon ca to år etter at brystene begynner å vokse. Den DOH sier at gjennomsnittsalderen for en jente å begynne menstruasjon er 12, men hvilken som helst alder mellom 8 og 15 er normalt. Du kan legge merke til at brystvortene blir større og området rundt brystvorten blir mørkere. Dette er normalt.

misfarget Discharge

Som de første perioden nærmer seg, kan det hende at du har litt utflod. Igjen, dette er normalt, selv om utslippet er litt misfarget. Det er vanlig for mengden av utslipp å øke som du nærmer deg din første menstruasjonssyklus. Dette er ingenting å bekymre seg for. Kontakt lege dersom utslippet har en sterk lukt eller forårsaker kløe.

kramper

Ifølge Center for Unge kvinners helse, kan sammentrekninger i livmoren forårsake kramper føler en eller to dager før en periode. Normalt kramper oppstår i nedre rygg og mage. Noen jenter vil aldri oppleve kramper, mens andre lider ulike grader av ubehag i den tidlige fasen av menstruasjon.

Moodiness og irritabilitet

I løpet av en periode den kvinnelige kroppen produserer et overskudd av østrogen. Dette er det kvinnelige hormonet som styrer vekst og fruktbarhet. Denne økningen i hormonproduksjon kan føre til humørsvingninger, mild depresjon og irritabilitet. Det er vanlig for en jente å føle følelsesmessig før og under hennes periode. Dette er kjent som premenstruell spenning (PMT). Ganske ofte en kvinne vil innse at hun opplever PMT før hun begynner hennes periode.

Mentrual Flow

I de fleste tilfeller en periode resulterer i vaginal blødning. Dette er kroppens måte å skylle ut en ubefruktet egg. Blødningen som oppstår er kjent som menstruasjonsblødning. Menstruasjonsblødning er forskjellig fra person til person når det gjelder volum og hvor lenge blødningen varer. I tilfeller hvor en seksuelt aktiv kvinne blir gravid, blir hennes menstruasjonsblødningen ikke forekomme, som egg har blitt befruktet. Hun vil ikke oppleve en periode igjen før etter fødselen.